• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Wednesday, September 30, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Pecat ADUN PKR Di Bawah Budi Bicara DAP – Wanita PKR

oleh Ahmad Albab
dalam Politik
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zuraida Kamaruddin bercanggah pendapat dengan Timbalan Presiden parti itu, Mohamed Azmin Ali dalam isu pemecatan dua wakil rakyat parti itu oleh DAP di Pulau Pinang.

Zuraida berkata, pemecatan dua dua wakil rakyat PKR dalam syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC) di Pulau Pinang adalah tertakluk kepada budi bicara Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng selaku Ketua Menteri Pulau Pinang meskipun dibantah Mohamed Azmin.

“Walaupun PKR tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan DAP Pulau Pinang memecat dua wakil rakyat parti itu dalam syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC) di Pulau Pinang, namun budi bicara perkara itu adalah tertakluk kepada Guan Eng.

“Kami percaya (Pakatan Harapan) Pulau Pinang dapat menyelesaikan masalah dalaman tersebut tanpa campur tangan parti lain,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Zuraida dalam pada itu menegaskan, isu penyingkiran bekas pemimpin PKR, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim daripada jawatan bekas Menteri Besar Selangor tidak boleh disamakan dengan isu pemecatan dua wakil rakyat PKR tersebut.

Beliau menegaskan, Abdul Khalid disingkirkan daripada jawatan Menteri Besar Selangor kerana melanggar perintah PKR manakala kes di Pulau Pinang adalah satu ketidakadilan yang dilakukan DAP ke atas PKR.

Kerajaan DAP Pulau Pinang baru-baru ini memecat dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PKR di Pulau Pinang daripada jawatan syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC).

Pemecatan dua wakil rakyat PKR itu hanya kerana mereka bersikap berkecuali dalam usul penambakan tanah dalam persidangan DUN Pulau Pinang.

Tindakan kerajaan DAP Pulau Pinang itu turut dikecam Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali selaku Menteri Besar Selangor.

Kritikan Mohamed Azmin itu menyebabkan Guan Eng mempersoalkan apa hak Menteri Besar Selangor itu mahu mencampuri urusan kerajaan Pulau Pinang yang diperintah oleh DAP.

“Pernahkah anda melihat saya mengulas mengenai hal ehwal negeri lain yang ditadbir oleh pakatan?” soal Guan Eng kepada Mohamed Azmin.

Bimbangkan kemarahan DAP dalam isu berkenaan, PKR semalam menerusi Naib Presidennya, Tian Chua segera membuat membuat permohonan maaf secara terbuka kepada DAP. – MYNEWSHUB.CC

Tags: DAPPKR
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

PKR Minta Kedutaan AS Bawa Datuk Bandar New York Zohran Mamdani Ke Malaysia

PKR Minta Kedutaan AS Bawa Datuk Bandar New York Zohran Mamdani Ke Malaysia

24/09/2026
0

KUALA LUMPUR - Pengerusi Biro Hubungan Antarabangsa PKR, Dr Maszlee Malik mengemukakan permintaan kepada wakil Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di...

Najib ‘Garis Merah’ DAP, Parti Perlu Bertindak – Kian Ming

Najib ‘Garis Merah’ DAP, Parti Perlu Bertindak – Kian Ming

19/09/2026
0

KUALA LUMPUR - Bekas pemimpin DAP, Dr. Ong Kian Ming berpandangan parti itu perlu mengambil tindakan lebih tegas sekiranya isu...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd