KANGAR – Ilmu al-Quran harus dipupuk terlebih dahulu dalam diri anak-anak sejak kecil sebelum mereka diperkenalkan dengan pengetahuan lain, kata Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam dan Pembangunan Sumber Manusia Perlis Khairi Hasan.
Beliau berkata banyak ganjaran dan faedah diperoleh jika seseorang itu menghafaz dan memahami ilmu al-Quran termasuk memiliki keperibadian mulia serta memudahkan untuk menyerap ilmu bermanfaat ketika belajar.
Katanya, al-Quran diturunkan kepada manusia sebagai perlembagaan hidup yang lengkap dan relevan sepanjang zaman yang sepatutnya dijadikan panduan utama dalam mentadbir kehidupan.
“Al-Quran juga mengangkat darjat seseorang di syurga kelak serta berada dalam kalangan orang yang beriman,” katanya ketika berucap pada majlis penutup dan penyampaian hadiah Menghafaz Al-Quran Peringkat Negeri Perlis 2016 di Masjid Tuanku Syed Putra Jamalullail, di sini malam tadi yang disertai 32 peserta.
Pemenang bagi setiap kategori akan mewakili negeri ke Pertandingan Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan yang diadakan di Ipoh, Perak pada 11 hingga 20 Feb. – BERNAMA

