SANAA – Sekurang-kurangnya lima maut dan 10 cedera dalam serangan peluru berpandu ke atas kemudahan perubatan Doctors Without Borders (MSF) di Yaman.
Pertubuhan berkenaan mengutuk keras kejadian itu.
MSF mengesahkan lima terbunuh dan memindahkan mangsa yang cedera ke hospital lain di Sanaa, sebahagian daripada mereka dalam keadaan kritikal. “Hospital ini tidak berfungsi lagi.
Ia mengurangkan perkhidmatan kepada penduduk awam sejak beberapa bulan lalu, cuma memberi rawatan menyelamatkan nyawa dan perkhidmatan penting lain.
“Kini, hospital ini tidak mampu lagi menyediakan bantuan perubatan,” kata pengarah operasi MSF, Raquel Ayora.
Bangunan berkenaan, yang dibedil semalam, terletak di Razeh di utara negara itu.
Dalam kenyataan di Twitter, MSF berkata mereka mengutuk keras serangan itu dan mengulangi kenyataan kepada semua pihak yang terbabit dalam konflik supaya menghormati pesakit dan kemudahan perubatan. – Agensi/BH ONLINE

