BEIJING – Pengguna lebuh raya di Erenhot-Guangzhou, China, mempunyai alasan paling mulia jika lambat ke tempat kerja, iaitu memberi laluan kepada segerombolan angsa yang melalui laluan terbabit.
Ia melibatkan kira-kira 1,300 ekor angsa dan binatang tersebut dipaksa melalui lebuh raya terbabit oleh tuannya kerana mereka mahu menjimatkan wang dan tidak perlu menggunakan lori bagi mengangkut binatang terbabit.
Meskipun pemandu kenderaan membunyikan hon, namun pemiliknya dan angsa-angsa terbabit tidak mempedulikannya sebaliknya terus berjalan menyeberangi lebuh raya terbabit
Hanya selepas kumpulan besar angsa terbabit berpecah baharulah pihak polis mengarahkan tuan punya angsa itu membawa binatangnya keluar dari situ.
Mereka juga diberikan amaran oleh polis supaya tidak mengulangi perbuatan tersebut.
Menurut tuan punya angsa terbabit, dia tidak mengetahui bahawa perbuatannya itu mendatangkan bahaya. – Agensi


