• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, April 2, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Tunggu 14 Hari Sebelum Tawan Kapal – Ketua Lanun

oleh
24/06/2015
dalam Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

HANOI – “Kami menunggu selama 14 hari di laut sebelum berjaya merampas kapal tangki MT Orkim Harmony,” akui Ruslan, 61 tahun; ketua kumpulan lanun yang berasal dari Anambas, Pulau Natuna, Indonesia.

Dia membuat pengakuan secara terbuka itu kepada Kolonel Le Van Minh, Komander Pengawal Pantai Wilayah 4, yang berpangkalan di Kien Giang, Vietnam yang dipetik sumber berita tempatan, VNExpress News.

Ruslan yang mengaku mempunyai 13 anggota kumpulan profesional itu mendakwa, mereka sudah bersiap siaga untuk merampas kapal tangki berkenaan ketika ia masih lagi berada di perairan Malaysia.

Menurutnya, lapan daripada mereka termasuk Ruslan menyerbu masuk ke kapal berkenaan dengan bersenjata parang dan pistol manakala selebihnya ditugaskan untuk mencari pembeli minyak petrol terbabit.

Kumpulan lanun itu didakwa sudah membuat perancangan awal dengan menggunakan sebuah kapal tunda mengekori kapal MT Orkim Harmony ketika berlayar dari Singapura ke Pelabuhan Tanjung Sedili, Johor.

Sebaik waktu malam, beberapa individu mengejar MT Orkim Harmony menggunakan bot laju sebelum membantu Ruslan bersama tujuh lagi ahli kumpulan yang lain naik ke kapal tangki itu dengan membawa pistol dan parang.

Menurut laporan Biro Maritim Antarabangsa di Kuala Lumpur, Malaysia, sekumpulan lelaki bersenjata menawan kapal tersebut 14 kilometer di barat daya Pulau Aur berhampiran Mersing, Johor pada 11 Jun lalu.

“Mereka segera membawa bersama-sama dengan semua krew sebagai tebusan, mengubah arah laluan perjalanan kapal dan memindahkan minyak dari kapal tersebut,” menurut laporan itu.

Sebelum meninggalkan kapal tersebut, kumpulan itu mencuri barangan yang terdapat di dalam kapal dan juga milik krew serta merosakkan sistem radio di kapal seterusnya berlayar ke pelabuhan yang selamat.

Sementara itu, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia percaya kapal tangki MT Orkim Harmony dirompak oleh kumpulan lanun profesional yang pernah terlibat dalam beberapa siri rompakan kapal dagang antarabangsa.

Siasatan juga mendapati sebanyak 13 anggota kumpulan lanun terlibat dalam rompakan tersebut dengan lapan orang menaiki kapal, manakala lima lagi menaiki bot tunda yang digunakan untuk merapati kapal tersebut.

Kumpulan itu amat profesional kerana mengetahui selok-belok mengenai operasi kapal termasuk menggunakan peralatan perhubungan yang canggih dan berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. – Agensi/Mynewshub/HAA

Tags: KapalLanun
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Prestasi Perolehan Tersasar, TLDM Beroperasi Dengan 26 Kapal Melepasi Usia Guna – Laporan Audit

Prestasi Perolehan Tersasar, TLDM Beroperasi Dengan 26 Kapal Melepasi Usia Guna – Laporan Audit

04/07/2024
0

KUALA LUMPUR : Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) mendapati prestasi perolehan dan penerimaan kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sehingga...

Verstappen Laung Amaran Awal

Kapal Diserang Houthi Karam Di Laut Merah

03/03/2024
0

DUBAI: Sebuah kapal yang diserang kumpulan bersenjata Houthi Yaman karam di Laut Merah, sekali gus menjadi kapal pertama musnah sepenuhnya...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd