KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim melahirkan rasa syukur atas pencapaian Amanah Saham Malaysia 3 (ASM 3) bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2026 yang menyaksikan kadar pengagihan tertinggi dalam tempoh tujuh tahun iaitu sebanyak 5 sen seunit.
Menurut beliau, pencapaian itu mencerminkan keupayaan Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) mengurus amanah pelaburan dengan baik dalam mendepani persekitaran pasaran global yang penuh cabaran.
“Tatakelola yang baik bukan sekadar memastikan tiada ketirisan dan salah guna, tetapi juga menuntut kecekapan mengurus amanah, mencipta nilai dan memastikan hasilnya kembali memberi manfaat kepada rakyat,” katanya dalam satu hantaran di media sosial hari ini.
Menurut Anwar, bagi pemegang unit beragama Islam yang memilih kaedah pembayaran Zakat Khultah (Kelas B), kadar berkenaan bersamaan anggaran pulangan 4.87 peratus selepas zakat.
Beliau berharap pengagihan pendapatan itu dapat membantu rakyat memperkukuh simpanan serta merancang kedudukan kewangan mereka untuk masa hadapan.
“Moga pengagihan ini dapat membantu memperkukuh simpanan dan perancangan kewangan rakyat demi masa hadapan yang lebih baik. Insya-Allah,” katanya. – MYNEWSHUB
Sumber Info/Foto: Akaun Media Sosial Anwar Ibrahim


