SEREMBAN – Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) mendakwa PAS telah menyimpang daripada kepimpinan bekas Mursyidul Am, Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang lebih sederhana serta inklusif.
Jawatankuasa Eksekutif Kebangsaan DAPSY dalam satu kenyataan media mendakwa, PAS dibawah pimpinan sekarang telah menyimpang jauh daripada landasan asal dan berbeza sama sekali dengan Allahyarham Nik Abdul Aziz.
“Pada zaman Allahyarham Nik Aziz, PAS tidak memainkan sentimen perkauman seperti hari ini, tidak melabel penyokong DAP sebagai ‘Islamofobia’, tidak menuduh masyarakat bukan Islam sebagai ‘punca rasuah negara’.
“Apatah membiarkan ahli Parlimennya menghina agama lain. Kini Hadi (Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang) bukan sahaja mahu terus berkuasa di Pantai Timur, malah cuba melebarkan pengaruh ke Negeri Sembilan dan akhirnya menyasarkan Putrajaya,” dakwanya.
Dakwaan itu dibuat menerusi satu kenyataan media dalam bahasa Cina yang terjemah kepada Bahasa Melayu menggunakan aplikasi ChatGPT.
Terdahulu, Jawatankuasa Eksekutif Kebangsaan DAPSY mendakwa gabungan besar penyatuan Melayu-Muslim diusahakan PAS sebuah gabungan ekstrem memecah-belahkan masyarakat dan menghimpunkan golongan konservatif ekstrem.
Justeru, DAPSY mendakwa Negeri Sembilan tidak boleh kembali ke belakang atau menjadi sebuah negeri dikuasai fahaman konservatif ekstrem dan perlu memberi sokongan penuh kepada Pakatan Harapan (PH) – MYNEWSHUB
Sumber Info/Foto Jawatankuasa Eksekutif Kebangsaan DAPSY: Akaun Media Sosial DAPSY Malaysia


