KUALA LUMPUR – PAS, Parti Wawasan, Gerakan dan MIPP akan menggunakan lambang Perikatan Nasional (PN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Negeri Sembilan.
Pengerusi PN, Datuk Seri Ir. Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, perkara itu telah dipersetujui oleh Majlis Tertinggi Perikatan Nasional (PN) hari ini.
“Majlis Tertinggi PN bersetuju meluluskan rundingan pembahagian kerusi DUN Negeri Sembilan di antara parti-parti anggota PN.
“Majlis juga bersetuju membenarkan penggunaan lambang PN oleh calon-calon PN dalam PRN Negeri Sembilan seperti yang telah dipersetujui,” katanya.
Mengulas tuduhan Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ahmad Samsuri berkata, semua proses perbincangan dan libat urus dengan mana-mana pihak pada peringkat awal telah dijalankan dengan pengetahuan serta kebenaran beliau selaku Pengerusi PN.
Beliau berkata, perkara itu turut dimuktamadkan dan diluluskan oleh Majlis Tertinggi PN dalam mesyuarat yang berlangsung hari ini.
Semalam, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mengecam keputusan PAS menjalin kerjasama dengan Barisan Nasional (BN) bagi menghadapi PRN Negeri Sembilan.
Presidennnya, Muhyiddin mendakwa PAS telah melanggar Perlembagaan PN apabila mengadakan rundingan dengan BN tanpa persetujuan Majlis Tertinggi PN.
Sehubungan itu, katanya, Bersatu akan meletakkan calon-calonnya untuk bertanding dalam PRN Negeri Sembilan dan semua calon Bersatu akan menggunakan simbol Bersatu. – MYNEWSHUB


