SHAH ALAM – Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari diamanahkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mewakili Malaysia mengetuai Misi Bantuan Kemanusiaan ke Gaza serta delegasi Global Sumud Flotilla 2.0.
Menurut Amirudin, beliau memohon doa seluruh rakyat Malaysia agar misi tersebut berjalan lancar dan semua yang terlibat dilindungi sepanjang pelaksanaan operasi berkenaan.
“Insya-Allah. Free Palestine,” katanya dalam satu hantaran di media sosial.
Sementara itu, Pejabat Menteri Besar Selangor memaklumkan Amirudin dilantik sebagai wakil khas Perdana Menteri bagi mengetuai Misi Bantuan Kecemasan Malaysia ke Gaza di bawah inisiatif Global Sumud Flotilla 2.0.
Menurut kenyataan itu, misi berkenaan akan membawa sebanyak 30 kontena mengandungi 374 tan bantuan kemanusiaan bagi membantu rakyat Palestin yang berdepan situasi semakin kritikal di Gaza.
Misi anjuran Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia itu dijadual berlepas pada 5 April ini dengan beberapa agenda utama termasuk memastikan pelepasan kontena bantuan di Kaherah berjalan lancar, mengetuai sidang khas di Pintu Sempadan Rafah serta memantau pelepasan delegasi Sumud Nusantara di Pelabuhan Barcelona, Sepanyol.
Dalam pada itu, orang ramai turut diseru mendoakan agar misi yang disifatkan mencabar dan berisiko tinggi ini dapat dilaksanakan dengan sempurna serta semua petugas berada dalam keadaan selamat.
“Dengan tugasan mencabar dan penuh risiko ini, dimohon seluruh warga Selangor dan Malaysia mendoakan agar misi Malaysia yang akan diketuai oleh Datuk Menteri Besar Selangor serta setiap petugas berjalan sempurnanya dan selamat.
“Selangor dan Malaysia akan terus menegaskan dan menegakkan keadilan bagi nasib warga Palestin yang masih dikepung dan dizalimi rejim Zionis Israel,” kata kenyataan itu. – MYNEWSHUB


