KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Muhammad Hafizuddeain Jantan, diarahkan bercuti serta-merta bagi memberi laluan kepada pihak berkuasa menjalankan siasatan terhadap satu laporan yang dikaitkan dengan beliau.
Menteri Pertahanan, Mohamed Khaled Nordin, dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan, keputusan itu dibuat sebagai langkah pentadbiran bagi memastikan siasatan dapat dijalankan secara bebas, telus dan tanpa sebarang konflik kepentingan.
“Bagi memberikan ruang kepada pihak berkuasa menjalankan siasatan terhadap dakwaan tertentu yang telah dilaporkan melibatkan Panglima Tentera Darat, beliau akan bercuti berkuat kuasa serta-merta sehingga siasatan selesai,” katanya.
Menurut Khaled, langkah berkenaan adalah selaras dengan prinsip tadbir urus dan kebertanggungjawaban, khususnya dalam institusi keselamatan negara yang menuntut tahap integriti dan disiplin tertinggi.
Bagaimanapun, kenyataan rasmi itu tidak memperincikan bentuk laporan atau dakwaan yang dibuat terhadap Muhammad Hafizuddeain, manakala pihak Kementerian Pertahanan menegaskan siasatan akan dijalankan mengikut peruntukan undang-undang sedia ada.
Setakat ini, tiada kenyataan lanjut dikeluarkan oleh pihak Tentera Darat Malaysia berhubung tempoh siasatan atau pengurusan kepimpinan sementara bagi jawatan Panglima Tentera Darat.
Mynewshub akan terus memantau perkembangan lanjut kes ini dan melaporkannya dari semasa ke semasa.



