• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, May 22, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

GISBH: 185 Kanak-Kanak Sudah Diserah Kepada Ibu Bapa, Penjaga

oleh AK-47
21/02/2025
dalam Terkini
1
GISBH: 185 Kanak-Kanak Sudah Diserah Kepada Ibu Bapa, Penjaga
Share on FacebookShare on Twitter

Shah Alam: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berhak mengambil semula hak penjagaan kanak-kanak GISB Holdings Sdn Bhd (GISBH) sekiranya ibu bapa atau penjaga melanggar syarat bon yang ditetapkan.

Exco Pembangunan Wanita dan Kebajikan Masyarakat negeri Anfaal Saari, berkata perkara ini sebagaimana yang dimaklumkan dalam syarat tambahan mengikut Subseksyen 30(8) Akta Kanak-Kanak 2001.

Katanya, setakat ini, seramai 185 kanak-kanak sudah diserahkan kepada keluarga dengan bon beserta syarat oleh pihak mahkamah.

“Ibu bapa atau penjaga hendaklah memaklumkan kepada pelindung… jadi dari masa ke semasa, pelindung akan memantau.

“Sekiranya mereka melanggar syarat yang dikenakan, bon tanpa cagaran ini mereka sudah melanggar kesalahan” katanya pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor di Wisma DUN Selangor, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian menjawab soalan tambahan Lim Yi Wei (PH-Kampung Tunku) berhubung mekanisme pemantauan bagi pergerakan anak merentasi negeri atau ke luar negara.

Katanya, Subseksyen 30(8) Akta Kanak-Kanak 2001 juga memberi kuasa kepada mahkamah bagi mengenakan sebarang syarat atau memberikan apa-apa arahan yang difikirkan sesuai oleh mahkamah bagi maksud memastikan keselamatan dan kesejahteraan kanak-kanak.

Beliau berkata, jenis bon yang dikenakan ialah seperti yang diperuntukkan di bawah Subseksyen 30(1)(a) iaitu bon tanpa cagaran manakala terdapat syarat tambahan di bawah Subseksyen 30(8) termasuklah ibu bapa atau penjaga hendaklah memaklumkan kepada pelindung sekiranya ingin bertukar alamat ataupun tempat tinggal.

“Ibu bapa atau penjaga hendaklah memastikan sebarang perbuatan berunsur penganiayaan, penderaan dan pengabaian tidak akan berlaku, selain memastikan kanak-kanak mendapat pendidikan atau persekolahan formal yang sewajarnya.

“Ibu bapa atau penjaga tidak boleh memindahkan hak penjagaan kepada orang lain atau meletakkan kanak-kanak di suatu pusat tanpa pengetahuan pelindung dan kebenaran mahkamah.

“Pelindung bila-bila masa berhak untuk hadir dan melawat kanak-kanak di alamat tempat tinggal, ibu bapa atau penjaga hendaklah memastikan segala keperluan dan kebajikan kanak-kanak terjaga dan terjamin,” katanya.

Katanya, ibu bapa atau penjaga perlu hadir bersama kanak-kanak ke Pejabat Kebajikan Masyarakat yang berhampiran tiga bulan sekali bagi tujuan pengawasan dan penyeliaan bagi kanak-kanak sepanjang perintah ini berkuat kuasa.

“Mereka juga perlu hadir bersama kanak-kanak untuk mengikuti apa-apa program atau aktiviti yang ditetapkan oleh JKM atau agensi kerajaan berkaitan sepanjang perintah ini berkuat kuasa.

“Pada masa sama, kanak-kanak tidak boleh dijadikan kandungan (content) di media sosial atau mana-mana platform media,” katanya.

Anfaal berkata, kriteria kesesuaian penjaga bagi membenarkan pelepasan anak-anak itu berdasarkan penilaian terhadap empat perkara antaranya ketersediaan sosial keluarga menerima kanak kanak.

“Begitu juga ketersediaan ekonomi keluarga, persekitaran tempat tinggal dan memenuhi keperluan anak anak persekolahan,” katanya.

-Harian Metro

Tags: GISBH
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

‘Pemimpin Luar Mana Nak Jumpa Tun M’ – Anwar

Next Post

Warga Emas OKU Penglihatan Maut Dilanggar Tren LRT

Related Posts

Didakwa Miliki Hasil Penerbitan Larangan Berkaitan Al-Arqam, Dua Ahli GISBH Akan Kemuka Representasi

Didakwa Miliki Hasil Penerbitan Larangan Berkaitan Al-Arqam, Dua Ahli GISBH Akan Kemuka Representasi

08/01/2025
0

KUALA LUMPUR: Wanita berusia 61 tahun yang juga ahli GISB Holdings Sdn Bhd (GISBH) dan seorang usahawan disyaki ahli pertubuhan...

GISBH: Lebih 130 Kanak-kanak Belum Dituntut

GISBH: Lebih 130 Kanak-kanak Belum Dituntut

05/12/2024
0

TUMPAT - Lebih 130 anak-anak bekas anggota GISBH Holdings Sdn Bhd (GISBH) kini tidak dituntut ibu bapa mereka berikutan takut...

Next Post
Warga Emas OKU Penglihatan Maut Dilanggar Tren LRT

Warga Emas OKU Penglihatan Maut Dilanggar Tren LRT

Please login to join discussion
MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd