• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, May 28, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Gempa Bumi Sederhana 5.9 Landa Sabah

oleh Ahmad Albab
06/06/2015
dalam Terkini
0
Share on FacebookShare on Twitter

KUALA LUMPUR – Gempa bumi sederhana bermagnitud 5.9 pada skala Richter berlaku di Ranau, Sabah pada 7.15 pagi ini.

Pusat Gempa Bumi dan Tsunami Nasional dalam kenyataan berkata gegaran dirasai di kebanyakan tempat di Sabah termasuk Ranau, Tambun, Pedalaman, Tuaran, Kota Kinabalu dan Kota Belud.

Pusat gempa tersebut terletak 16km barat laut Ranau.

Jurucakap pusat tersebut ketika dihubungi berkata tiada lagi gempa bumi dilaporkan, sehingga berita ini ditulis.

Ia turut menyebut, Jabatan Meteorologi sedang memantau perkembangan ini dan akan memaklumkan maklumat terkini.

Sementara itu, tinjauan di media sosial mendapati beberapa netizens berkongsi gambar kerosakan harta benda selain memuat naik status akibat gegaran tersebut.

Sementara itu, seorang penjawat awam, Pilly Dewi Ros yang berada di Kota Kinabalu bagi menghadiri perkahwinan adik perempuannya berkata gegaran itu sungguh menakutkan beliau.

“Saya terpaksa berpaut pada meja ketika gegaran itu berlaku,” katanya.

Katanya, kejadian pada 7.23 pagi itu yang dirasai selama lima saat menyebabkan orang ramai lari keluar bangunan.

Pengalaman yang sama turut dirasai penyunting Bernama, Nor Hasliza Abdullah yang kini bercuti di Kota Kinabalu bersama-sama 11 anggota keluarganya.

Beliau dan keluarga menginap di sebuah hotel di tengah-tengah bandaraya itu.

Katanya ketika kejadian berkenaan, beliau sedang bersiap untuk keluar dan menunggu anak perempuannya mandi.

“Tiba-tiba rasa hotel seperti berayun lebih kurang 10 hingga 15 saat. Anak saya terus lari keluar dari bilik air sambil menjerit.

“Saya terus menjengah tingkap dan lihat ramai orang lari keluar bangunan,” katanya dan menambah keadaan itu benar-benar mencemaskannya walaupun menginap di tingkat satu.

Hasliza berkata pagi ini mereka sepatutnya pergi ke Kundasang untuk melawat Taman Kinabalu dan untuk melihat Gunung Kinabalu, bagaimanapun mereka terpaksa membatalkan rancangan itu selepas mendengar berita berlaku kejadian gempa di kawasan tersebut dan bagi memastikan keselamatan terjamin.

Selain itu mereka juga merancang untuk mengelilingi pulau-pulau berhampiran kawasan berkenaan, bagaimanapun terpaksa dibatalkan kerana khuatir keadaan yang tidak diingini berlaku.

Sehubungan itu beliau berharap Jabatan Meteorologi dapat memaklumkan segera status terkini bagi membolehkan orang ramai dan pelancong khususnya merancang percutian mereka.

Bagaimanapun di TAWAU, keadaan berbeza.

Tinjauan Bernama di sekitar daerah ini menyaksikan aktiviti harian masyarakat berjalan seperti biasa.

Orang ramai yang ditemui berkata tidak merasai gegaran gempa bumi yang berlaku di Ranau, terletak kira-kira 441 kilometer dari pusat bandar Tawau.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau Mohd Razali Awang Ahmad ketika dihubungi berkata pihaknya tidak menerima sebarang pangilan kecemasan mengenai gempa bumi tersebut.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kunak Supt Ad Rashid Abdullah juga berkata setakat ini pihaknya tiada menerima apa-apa laporan mengenai sebarang gegaran di daerah itu.

Seorang anggota polis yang bertugas di Semporna, Mohd Yuzed Salleh berkata beliau dan rakan-rakan setugasnya juga tidak merasai sebarang gegaran seperti yang dirasai masyarakat di sekitar daerah Ranau. – BERNAMA

 

https://www.youtube.com/watch?v=pziHKdM0AtI

Tags: gempa bumiSabah
Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Beberapa Guru Nyaris Hilang Nyawa Akibat Brek Keretapi Gagal Berfungsi Dalam Kejadian Di Sabah, Pagi Tadi

Beberapa Guru Nyaris Hilang Nyawa Akibat Brek Keretapi Gagal Berfungsi Dalam Kejadian Di Sabah, Pagi Tadi

03/03/2026
0

Oleh Mynewshub  TENOM: Sebuah keretapi yang membawa beberapa guru dari Sekolah Kebangsaan Pangi, Tenom dilaporkan mengalami masalah brek gagal berfungsi...

Gempa Bumi Sabah: Penduduk Ingat Alami Vertigo, Pening Biasa

Gempa Bumi Sabah: Penduduk Ingat Alami Vertigo, Pening Biasa

23/02/2026
0

Oleh Mynewshub KOTA KINABALU - Satu gempa bumi kuat bermagnitud 6.8 menggegarkan perairan berhampiran Kota Kinabalu, Sabah pukul 12.57 pagi...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd