• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Saturday, September 26, 2026
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

MSPO Diiktiraf Belanda! Sawit Malaysia Lebih Bersedia Hadapi EUDR – Noraini

oleh Damu
26/09/2026
dalam Advertorial
0
MSPO Diiktiraf Belanda! Sawit Malaysia Lebih Bersedia Hadapi EUDR – Noraini
Share on FacebookShare on Twitter

Pengiktirafan standard pensijilan sawit Malaysia di luar negara kini membuka satu lagi ruang penting buat industri tempatan, khususnya dalam menghadapi keperluan pasaran Eropah yang semakin ketat.

Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) diterima oleh Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA) sebagai Private Control System di bawah kerangka pelaksanaan Peraturan Penyahhutanan Kesatuan Eropah (EUDR).

Perkembangan itu mengukuhkan kesiapsiagaan industri sawit Malaysia dalam memenuhi keperluan berkaitan kelestarian, kebolehkesanan dan pematuhan rantaian bekalan apabila berurusan dengan pasaran Kesatuan Eropah.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, penerimaan berkenaan menunjukkan MSPO mempunyai struktur pensijilan, audit dan kawal selia yang tersusun sehingga dapat dinilai dalam konteks pematuhan pasaran antarabangsa.

“Penerimaan MSPO sebagai Private Control System membuka ruang kepada penghantaran minyak sawit Malaysia yang mempunyai pensijilan MSPO untuk dipertimbangkan di bawah prosedur penyeliaan yang bersesuaian oleh NVWA, tertakluk kepada keperluan yang ditetapkan di bawah Peraturan Penyahhutanan Kesatuan Eropah (EUDR),” menurut beliau dalam satu program seperti dilaporkan media.

Menurut Noraini, Belanda mempunyai kedudukan penting dalam perdagangan minyak sawit ke Eropah, termasuk melalui Rotterdam yang menjadi antara pintu masuk utama komoditi pertanian ke rantau berkenaan.

Foto arkib: Bernama

Perkembangan itu juga hadir ketika industri sedang membuat persediaan menghadapi pelaksanaan EUDR. Peraturan berkenaan dijadual dikuatkuasakan terhadap operator besar dan sederhana pada 30 Disember 2026, manakala operator kecil akan menyusul pada Jun 2027.

Justeru, penerimaan MSPO dalam kerangka kawalan NVWA memberikan satu lagi elemen kepada persediaan industri sawit Malaysia untuk menyesuaikan proses pensijilan dan rantaian bekalan dengan tuntutan pasaran Eropah.

“Pengiktirafan itu turut menyokong kesiapsiagaan industri sawit negara dalam memenuhi keperluan kelestarian, kebolehkesanan dan pematuhan rantaian bekalan di pasaran antarabangsa, termasuk melalui pelaksanaan MSPO yang merangkumi pekebun kecil,” katanya.

Dalam konteks perdagangan komoditi, perkembangan ini bukan hanya berkaitan soal pensijilan, tetapi turut menyentuh keupayaan Malaysia memastikan standard yang dibangunkan di peringkat nasional dapat difahami dan diterima dalam mekanisme pasaran luar.

Ia juga memberi kepentingan kepada pekebun kecil kerana pelaksanaan MSPO yang merangkumi golongan itu membolehkan rantaian bekalan sawit Malaysia dibangunkan dengan pendekatan yang lebih menyeluruh.

Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) pula akan terus memperkukuh pelaksanaan MSPO bersama agensi berkaitan, badan pensijilan, juruaudit, pemain industri serta rakan strategik antarabangsa.

Bagi industri sawit Malaysia, pengiktirafan di Belanda hadir pada fasa penting ketika akses ke pasaran Eropah semakin berkait rapat dengan standard kelestarian dan kebolehkesanan.

Dalam konteks itu, usaha memperkukuh MSPO menjadi antara langkah KPK di bawah kepimpinan Noraini untuk memastikan industri tempatan terus mempunyai kerangka pensijilan yang relevan apabila berdepan perubahan keperluan perdagangan global.

Share197Tweet123SendShare

Related Posts

Mana Pergi Dasar Keselamatan Dan Antibuli KPM? – Afnan Hamimi

Mana Pergi Dasar Keselamatan Dan Antibuli KPM? – Afnan Hamimi

26/09/2026
0

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Alor Setar, Afnan Hamimi Taib Azamudden mempersoalkan sejauh mana dasar keselamatan dan antibuli Kementerian Pendidikan...

PMX Anwar Masih Tunggu Surat Anthony Loke, Zaid Ibrahim: “Hentikan Drama Ini”

PMX Anwar Masih Tunggu Surat Anthony Loke, Zaid Ibrahim: “Hentikan Drama Ini”

26/09/2026
0

KUALA LUMPUR - Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang), Datuk Mohd Zaid Ibrahim menyindir perkembangan berhubung peletakan jawatan Menteri...

MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd