KUALA LUMPUR – Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin oleh PAS telah menyimpang daripada matlamat dan dasar perjuangan PN.
Beliau mendakwa, antara dasar PN adalah mempertahankan ciri-ciri Malaysia sebagai sebuah negara majmuk yang berbilang kaum, agama, kelas sosial dan wilayah.
“Kenyataan-kenyataan pemimpin PAS mutakhir ini mengundang kesangsian rakyat terutama anak-anak muda mengenai komitmen PN untuk terus mempertahankan Malaysia sebagai sebuah negara pelbagai kaum dan agama yang stabil, aman dan harmoni,” dakwanya dalam satu kenyataan media.
Muhyiddin mendakwa, Bersatu mendukung nilai-nilai Malaysia sebagai sebuah negara yang kaya dengan ciri-ciri kepelbagaian kaum, agama, budaya dan adat resam yang selari dengan Perlembagaan Persekutuan dan prinsip-prinsip Rukun Negara.
Menurut beliau, ia penting untuk memastikan Malaysia terus kekal sebagai sebuah negara yang aman, stabil, makmur dan harmoni.
Dakwa beliau lagi, Bersatu mengambil pendirian untuk kekal sederhana dan progresif serta memperjuangkan dasar-dasar yang menyokong kemajuan ekonomi dan prihatin terhadap kebajikan rakyat. – MYNEWSHUB


