KUALA LUMPUR – Kerajaan Madani terus menunjukkan komitmen dalam meningkatkan kemudahan awam apabila hampir 12,000 tandas awam di seluruh negara berjaya dinaik taraf setakat ini.
Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming berkata, usaha itu merupakan sebahagian daripada inisiatif kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Menurut beliau, ia bagi memastikan tandas awam di seluruh negara mencapai standard bersih, menawan dan wangi (BMW)
Menurut beliau, sebuah lagi tandas awam baharu malah berjaya dibina semalam lengkap dengan landskap hijau serta persekitaran yang menarik.
“Dibawah Kerajaan Madani pimpinan PMX@anwaribrahim_my, hampir 12,000 tandas awam telah berjaya dinaik taraf menuju ke arah BMW.
“Hari ini (semalam) satu lagi berjaya kita bina, siap dengan lanskap yang hijau dan menarik. Madani betul-betul bekerja!,” katanya dalam satu hantaran di media sosial.
Dalam perkembangan berkaitan, Kor Ming sebelum ini memaklumkan hanya premis yang memiliki tandas bersih serta memenuhi standard minimum kebersihan akan layak diberi kelulusan lesen perniagaan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT).
Jelasnya, garis panduan baharu itu akan dilaksanakan secara berfasa sebagai langkah kementerian untuk mengangkat imej dan standard tandas awam di negara ini. – MYNEWSHUB
Sumber Info/Foto: Akaun Media Sosial Nga Kor Ming


