Oleh Mynewshub
20 Januari 2026
KUALA LUMPUR – Isu “siapa patut bayar” ketika pertemuan pertama (first date) kembali mencetuskan perdebatan hangat di media sosial selepas satu hantaran seorang wanita mendakwa lelaki yang mengajak “bayar asing” adalah “red flag paling besar”.
Hantaran itu yang dimuat naik di Threads telah meraih ratusan reaksi dan komen, sekali gus membuka ruang perbincangan mengenai adab berkenalan, tanggungjawab kewangan, serta batas pergaulan sebelum berkahwin.

“Red flag paling besar”
Dalam hantaran berkenaan, pemilik akaun tampil menyuarakan pendapat bahawa lelaki yang mengajak untuk membayar secara berasingan ketika first date dianggap sebagai satu petanda tidak baik dalam hubungan.
Kenyataan itu menerima pelbagai reaksi netizen, ada yang bersetuju atas alasan “lelaki patut gentleman”, manakala ada yang mempertikaikan mengapa ia perlu dijadikan penanda aras utama untuk menilai pasangan.
Firdaus Wong tampil beri respon
Perdebatan itu semakin hangat selepas pendakwah dan pempengaruh terkenal, Firdaus Wong, tampil memberikan respon yang berbeza dan lebih tegas.
Menurut beliau, “red flag paling besar” bukan sekadar isu bayar asing, sebaliknya melibatkan tindakan lelaki dan wanita yang berpacaran tanpa ikatan sah.
Beliau turut mengingatkan tentang larangan berdua-duaan (khalwat) antara lelaki dan wanita bukan mahram, sambil memetik hadis yang menyeru agar mengelakkan situasi yang membuka ruang kepada perkara tidak diingini.
“Nak cari bakal suami atau bakal banker?”
Dalam satu lagi kenyataan susulan, Firdaus Wong menegaskan bahawa selagi belum ada status sah, lelaki tidak wajib membelanja pasangan, malah tindakan itu boleh membuka ruang kepada salah faham dan risiko hubungan yang tidak jelas.
Beliau turut mempersoalkan sikap sesetengah pihak yang menganggap lelaki sebagai “red flag” hanya kerana tidak mahu belanja, sedangkan pada masa sama mereka mengharapkan individu bukan mahram menanggung perbelanjaan.
“Kamu nak cari bakal suami atau bakal banker?” katanya.
Netizen terbahagi dua
Ruangan komen dilihat dipenuhi pelbagai pandangan dengan sebahagian netizen menyokong pandangan bahawa first date sepatutnya lebih kepada proses mengenali dan tidak wajar meletakkan beban kewangan kepada satu pihak semata-mata.
Namun, ada juga yang berpendapat isu “bayar” mencerminkan usaha dan kesungguhan lelaki, sekaligus menjadi indikator awal tahap komitmen dalam hubungan.
Isu kecil, tapi jadi cerminan nilai
Walaupun kelihatan seperti isu remeh, perdebatan “bayar asing” sebenarnya mencerminkan pertembungan nilai dalam masyarakat hari ini – antara adat berkenalan moden, budaya “dating”, dan pendekatan yang lebih berteraskan agama serta batas pergaulan.
Setakat ini, isu berkenaan terus menjadi bualan ramai dengan warganet masing-masing mempertahankan perspektif tersendiri.
— Mynewshub


