• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Thursday, May 22, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Bersih Sudah Seperti Keluarga Sendiri, Kata Fahmi

oleh AK-47
03/08/2024
dalam Politik, Terkini
0
Bersih Sudah Seperti Keluarga Sendiri, Kata Fahmi
Share on FacebookShare on Twitter

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil menjelaskan dia tidak berniat untuk menyebut nama Bersih sebagai antara pihak yang tidak hadir ke sesi libat urus berkenaan pelesenan platform media sosial dan perkhidmatan mesej internet.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Malah Fahmi berkata kumpulan reformasi pilihan raya itu sebagai keluarganya sendiri memandangkan dia terlibat dengan mereka sejak dari awal.

“Bersih seperti keluarga…Saya ada berhubung dengan pengerusi Bersih (Muhammad Faisal Abdul Aziz) dan kami bertukar fikiran.

“Saya maklumkan kepadanya yang asalnya saya tidak berhasrat untuk namakan Bersih. Tapi sebab ada rakan media yang bertalu-talu tanya tentang kehadiran Bersih, jadi saya sebut,” katanya kepada pemberita hari ini.

“Kita akan uruskan isu ini dengan baik dan tertib. Apa yang penting, kita nak semua platform media sosial faham Malaysia adalah negara berdaulat dengan undang-undang yang perlu dipatuhi dan tiada pengecualian untuk mereka,” katanya lagi.

Terdahulu, Bersih menyuarakan kekecewaan terhadap Fahmi kerana memburukkan mereka yang tidak hadir pada sesi libat urus itu.

Mereka kemudian mengundang Fahmi untuk menyertai forum awam berkenaan isu tersebut. Tidak jelas setakat ini sama ada Fahmi setuju menerima undangan itu atau tidak.

Ia selepas Fahmi berkata sebanyak 79 pertubuhan telah dijemput untuk sesi perbincangan itu tetapi hanya 27 yang hadir.

Selain CIJ, mereka yang hadiri itu termasuk Majlis Peguam, Artikel 19, Suara Rakyat Malaysia, Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia.

Muda dan Gerakan Media Merdeka antara yang tidak hadir.

‘Dakwaan Wan Saiful tak betul’

Sementara itu, Fahmi menafikan dakwaan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu yang pembangkang tidak dilibatkan dalam proses membuat keputusan untuk melakanakan pelesenan itu.

“Tak betul, kita sudah adakan sekurang-kurangnaya tiga kali (perbincangan) dan saya difahamkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan membuka proses libat urus setelah beberapa perkara diputuskan secara dalaman, dari segi proses dan garis masa.

“Ini akan diumumkan mungkin pertengahan minggu depan oleh SKMM,” katanya lagi.

Semalam, Wan Saiful menggesa kerajaan untuk melibatkan PN dalam rancangan penubuhan majlis media serta kawal selia terhadap platform media sosial dan perkhidmatan mesej internet.

Wan Saiful berkata, ia perlu dilakukan ekoran rasa tidak percaya terhadap kerajaan dalam soal berkaitan kebebasan bersuara.

-Malaysia Kini

Tags: BersihFahmi Fadzil
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

BN Yakin Dapat Rampas Kembali Nenggiri – Zahid Hamidi

Next Post

Polis Cari Suspek Baling Batu Hingga Pecah Cermin Kereta

Related Posts

Bicara Kes Saman Fahmi Terhadap Papagomo, 2 Lagi Bermula 2 Oktober

Bicara Kes Saman Fahmi Terhadap Papagomo, 2 Lagi Bermula 2 Oktober

05/05/2025
0

KUALA LUMPUR: Perbicaraan kes saman fitnah difailkan Menteri Komunikasi, Datuk Fahmi Fadzil, terhadap tiga individu termasuk Wan Muhammad Azri Wan...

Tindakan Tegas Tanpa Kompromi Terhadap Penghasut Kaum, Agama – Fahmi

Tindakan Tegas Tanpa Kompromi Terhadap Penghasut Kaum, Agama – Fahmi

07/03/2025
0

Kuala Lumpur: Semua badan penguatkuasaan dan agensi keselamatan diarahkan mengambil tindakan cepat, berkesan dan tanpa kompromi terhadap mana-mana pihak yang...

Next Post
Polis Cari Suspek Baling Batu Hingga Pecah Cermin Kereta

Polis Cari Suspek Baling Batu Hingga Pecah Cermin Kereta

Please login to join discussion
MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd