Saturday, July 20, 2024

Creating liberating content

10 Sebab Mengapa Peralihan...

Lewat malam tadi, Datuk Seri Salahuddin Ayub menyatakan Mesyuarat Majlis Presiden PH pada petangnya membincangkan agenda mengenai perjalanan PH ke Putrajaya.

Ibu Datuk Aznil Nawawi...

TAKZIAH diucapkan buat pengacara popular, Datuk Aznil Nawawi atas pemergian ibunda tercinta, Allahyarhamah...

Nekad Terjun Bogel Elak...

BEIJING - Akibat ‘kantoi’ ditangkap bersama isteri orang, seorang lelaki bertindak nekad memanjat...

Mat Razi Dilantik Ikon...

TUMPAT - UMNO Kelantan hari ini melantik Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Pengkalan...

SPRM Serbu Pejabat HRD Corp

KUALA LUMPUR – Lima individu dipercayai pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tiba di pejabat Pembangunan Sumber Manusia Berhad (HRD Corp) di Jalan Beringin di sini, pada Selasa.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Lima pegawai termasuk seorang wanita itu tiba jam 11.30 pagi menaiki dua kenderaan berasingan.

Difahamkan, kehadiran kelima-lima pegawai penyiasat itu bagi mengambil dokumen berkaitan isu kegagalan syarikat kerajaan itu dalam audit yang dibuat.

Sabtu lalu, SPRM mengesahkan telah menerima laporan audit yang dikemukakan Ketua Setiausaha Kementerian Sumber Manusia (Kesuma), Datuk Seri Khairul Dzaimee pada Jumaat.

Beliau dilaporkan berkata, berasaskan laporan audit tersebut, pihaknya telah mengenal pasti beberapa isu yang memerlukan dokumen dan keterangan daripada pihak terlibat.

“Antaranya isu pelaburan, pengurusan dana dan latihan, pembelian harta dan sebagainya. Oleh itu, satu pasukan khas telah dibentuk dan beberapa kertas siasatan telah dibuka.

“Selasa ini pasukan penyiasat akan pergi ke kementerian sumber manusia dan HRDC bagi mendapatkan dokumen-dokumen berkaitan,” katanya.

Menurutnya, beberapa individu telah dikenal pasti dan akan diambil keterangan bagi membantu siasatan.


Siasatan akan dijalankan di bawah Akta SPRM 2009 dan kesalahan di bawah Seksyen 18 dan 23 Akta ASPRM 2009.

Khamis lalu, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mendedahkan sejumlah RM3.77 bilion hasil kutipan levi daripada majikan digunakan Program Latihan HRD Corp untuk melabur dalam pelbagai aktiviti pelaburan yang bukan merupakan matlamat penubuhan agensi itu.

Berikutan itu, Menteri Sumber Manusia, Steven Sim Chee Keong Khairul Dzaimee dan Ketua Eksekutif HRD Corp, Datuk Shahul Dawood membuat laporan kepada SPRM selaras dengan syor Ketua Audit Negara, Datuk Wan Suraya Wan Mohd Radzi di dalam Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) Siri 2/2024 dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

Steven Sim menegaskan kementeriannya tidak akan berkompromi dengan sebarang tindakan yang bertentangan dengan undang-undang.

Jumaat lalu, Khairul Dzaimee dilaporkan berkata, laporan itu diserahkan kepada SPRM pada jam 11 pagi selaras syor dikemukakan dalam LKAN supaya kementerian melaporkan kepada agensi penguatkuasaan berkaitan.

Ditanya terdapat pegawai HRD Corp digantung susulan penemuan LKAN, Khairul Dzaimee memaklumkan tindakan itu hanya dilakukan sekiranya pihak kementerian menjalankan siasatan dalaman terhadap kes berkenaan.

-Sinar Harian

1 komen

  1. I just could not leave your web site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person supply to your visitors Is gonna be again steadily in order to check up on new posts

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori