Wednesday, June 26, 2024

Creating liberating content

Kelar Anak: JKM Pahang...

KUANTAN - Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Pahang kini memberi bantuan kaunseling kepada anggota...

Nyaris Maut, Vape Meletup...

SEORANG lelaki nyaris maut apabila rokok elektroniknya atau vape meletup di dalam poket...

Sabah Sumbang RM6 Juta...

TUARAN - Sumbangan kerajaan negeri Sabah sebanyak RM6 juta kepada Jabatan Sukarelawan Malaysia...

Pendaki Gunung Berlumut Hilang...

KLUANG – Seorang pendaki yang dipercayai sesat ketika mengikuti pendakian berkumpulan dekat...

Fahmi Peguam Baharu Ibu Bapa Zayn Rayyan

KUALA LUMPUR – Peguam, Fahmi Abd Moin mengesah telah dilantik bagi mewakili ibu bapa kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin, 6, yang direman selama tujuh hari, bagi membantu siasatan kes bunuh kanak-kanak terbabit.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

“Ya betul, baru dilantik secara rasmi semalam,” kata bekas Timbalan Pendakwa Raya itu, ketika dihubungi Sinar Harian.

Beliau juga akan hadir di Mahkamah Majistret Petaling Jaya pada Jumaat ini, sekiranya pihak polis membuat permohonan untuk melanjutkan tempoh reman terhadap pasangan suami isteri itu.

Pada Sabtu lalu, ibu bapa Zayn Rayyan ditahan pada Jumaat dan direman selama tujuh hari bermula Sabtu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Selain ibu bapa, polis baru-baru ini turut mengambil keterangan percakapan daripada bekas pengasuh kanak-kanak autisme tersebut.

Sebelum ini, peguam, Mahmud Abdul Jumaat dilantik keluarga ibu bapa Zayn Rayyan selepas pasangan berusia 28 tahun itu ditahan polis di kediaman keluarga mereka di Puncak Alam.

Bagaimanapun, beliau memaklumkan tidak lagi mewakili pasangan itu atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan dan tiada komen lanjut berhubung situasi tersebut.


Namun begitu beliau mendoakan, perjalanan kes tersebut berjalan lancar mengikut proses undang-undang sedia ada.

Menurutnya, sebagai pengamal undang-undang, beliau menasihati semua pihak supaya menghormati proses undang-undang dan tidak membuat spekulasi liar mengenai kes berkenaan demi kebaikan bersama.

Pada 6 Disember tahun lalu, Zayn Rayyan ditemui meninggal dunia di anak sungai, berhampiran kawasan Apartmen Idaman, Damansara Damai pada jam 10 malam.

Mayat mangsa ditemui oleh kumpulan penduduk yang menjalankan operasi mencarinya.

Mangsa sebelum ini dilaporkan hilang di kawasan kediamannya sebelum ditemui terbaring di sungai yang jaraknya kira-kira 200 meter dari blok kediamannya.

Polis mengesahkan mangsa dipercayai dibunuh susulan hasil bedah siasat menemukan kesan kecederaan pada leher dan tubuh kanak-kanak yang mempunyai kaitan akibat perbuatan jenayah.

-Sinar Harian

1 komen

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori