Saturday, July 20, 2024

Creating liberating content

Kucing Bising Sedarkan Tuannya,...

KUANTAN - Seorang penduduk Taman Sungai Isap Damai, di sini tidak menyangka bunyi...

Kian Dikenali, Coco Bakal...

NAMPAKNYA populariti gadis pelat mat salleh, Coco semakin 'berkembang' baik apabila dia dikhabarkan bakal...

Pertemuan Menentang Myanmar Penentu...

SEPANG - Kemenangan pada pertemuan dengan Myanmar amat penting dalam menentukan kemaraan skuad...

Saifuddin Nasihat Zuraida Jangan...

PUTRAJAYA - Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zuraida Kamaruddin perlu menghormati keputusan...

Anggota Rejimen Sempadan Hilang Ketika Operasi Di Perbatasan Malaysia-Brunei

KUALA LUMPUR: Seorang anggota tentera daripada Batalion Ke-7 Rejimen Sempadan (RS) berpangkalan di Kem Kidurong, Bintulu didapati hilang ketika bertugas dalam Op UKUR di Limbang, Sarawak.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Sel Perhubungan Raya Markas Tentera Darat Malaysia (TDM) memaklumkan anggota berkenaan, Prebet Muhammad Syafiq Hilmi Abd Halim disedari hilang kira-kira jam 12 tengah hari pada 18 Jun lalu.

Ketika itu, katanya Ketua Kumpulan menyedari anggota berkenaan beliau tiada di posisi belakang kumpulan.

Kejadian berlaku pada kedudukan dua kilometer (km) di atas permatang sempadan Malaysia-Brunei dari tanda sempadan E500 menghala arah E600.

“Usaha mencari dan mengesan anggota segera dilaksanakan membabitkan dua anggota TDM dan lima anggota Jabatan Ukur dan Pemetaan (JUPEM), namun gagal menemuinya.

“Usaha pencarian dipergiat TDM mulai 19 Jun lalu di kawasan itu dengan membabitkan kerjasama Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan agensi awam lain yang dikoordinasikan Majlis Keselamatan Negara (MKN) iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).


“Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) juga sudah mengatur gerak aset mereka dalam membantu pencarian bersama TDM,” katanya melalui kenyataan hari ini.

Menjelaskan mengenai Op UKUR, Sel Perhubungan Raya Markas TDM berkata, ia operasi dilaksanakan di bawah kawalan Markas 31 Briged Sempadan dengan kerjasama JUPEM Sarawak.

Ia membabitkan penempatan anggota TDM sebagai pengiring keselamatan kepada pasukan JUPEM yang sedang melakukan penandaan dan pengukuran sempadan Malaysia-Brunei di kawasan pengukuran Ulu Tutong (E500) ke Bebuloh (E600), Limbang mulai 11 Jun hingga 2 September.

“Diharapkan anggota berkenaan dapat ditemui dalam keadaan selamat dan masyarakat tidak membuat sebarang spekulasi yang boleh mengganggu misi pencarian ini serta menjaga perasaan waris anggota yang terbabit,” katanya.

BHonline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori