Wednesday, April 24, 2024

Creating liberating content

Lihat Pencapaian UPSR Secara...

KUALA LUMPUR - Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2016 yang menggunakan format...

Muhyiddin, Shafie Ke Blok...

KUALA LUMPUR - Persidangan Dewan Rakyat hari ini menyaksikan perubahan kedudukan bekas Timbalan...

“Saya Lihat Makhluk Besar...

KEJADIAN runtuhan gunung di Siberia pada bulan lalu masih lagi menjadi misteri. Saintis kini...

Hak Peribadi Masing-Masing Nak...

KUALA LUMPUR : Pelantikan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana...

Polis Korea Selatan Temui Kamera Pengintip Di 40 Pusat Mengundi, Kiraan Undi

SEOUL : Polis Korea Selatan mengenal pasti kamera pengintip dipasang di hampir 40 lokasi pusat pengundian dan pengiraan undi awal di seluruh negara, menjelang pilihan raya umum (PRU) yang dijadual berlangsung 10 April ini.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Balai Polis Nonhyeon di Incheon, Jumaat lalu memaklumkan suspek berusia 40-an ditahan kerana disyaki memasang kamera di pusat pengundian di Incheon serta Yangsan, Wilayah Gyeongsang Selatan, pada 28 Mac lalu dan dihadapkan ke Mahkamah Daerah Incheon.

Berdasarkan pihak polis, suspek dikenal pasti sebagai pempengaruh pelampau kanan di aplikasi YouTube dan sering menimbulkan kecurigaan mengenai pilihan raya palsu, seperti pengundian menerusi wakil atau manipulasi mesin pengiraan undi.

Suspek juga didapati memasang kamera di pusat pengundian awal ketika pilihan raya kecil bagi memilih ketua Gangseo-gu di Seoul, tahun lalu. Proses pengundian awal dijadual berlangsung Jumaat dan Sabtu ini.

Suspek ketika ditanya mengenai tujuannya memasang kamera terbabit, hanya memaklumkan ‘ingin menyemak bilangan pengundi awal’, selain ‘curiga mengenai perbezaan ketara antara keputusan pengundian awal dan hari mengundi’.

Kebanyakan kamera dipasang suspek itu berselindung sebagai peralatan telekomunikasi dalam bentuk alat pengecas dengan pelekat memaparkan nama penyedia rangkaian.

Susulan siasatan lanjut, pegawai polis kelmarin, mengenal pasti 14 lokasi lain, biarpun Kementerian Dalam Negeri dan Keselamatan pada awalnya melaporkan menemui kamera haram dipasang di 26 lokasi, termasuk pusat pengundian awal.


Kamera dipasang suspek pada awalnya hanya ditemui di Incheon dan Yangsan, namun polis menemui lebih banyak kamera pengintip di pelbagai lokasi lain di seluruh negara.

Antaranya termasuk Seoul, Busan, Ulsan, dan Daegu, serta bandar lain di Wilayah Gyeongsang Selatan dan Gyeonggi, selepas menjalankan penyiasatan kecemasan bersama Kementerian Dalam Negeri.

Selain kamera yang ditemui, polis juga menjalankan siasatan bagi mengenal pasti sama ada alat itu turut dipasang di lokasi lain.

Mereka juga percaya masih banyak kamera dipasang suspek yang belum ditemui.

Suruhanjaya Pilihan Raya Korea Selatan (NEC) pada 29 Mac lalu, memaklumkan sedang membuat pemeriksaan tergempar ke atas pusat pengundian awal bersama Kementerian Dalam Negeri dan Keselamatan serta kerajaan tempatan bagi mengenal pasti sama ada terdapat kamera pengintip lain yang dipasang.

“Kami bercadang menjalankan pemeriksaan akhir sekali lagi apabila tempat pengundian awal dibuka Khamis ini,” katanya.

-Berita Harian

1 komen

  1. Excellent blog here Also your website loads up very fast What web host are you using Can I get your affiliate link to your host I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori