Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

Kerajaan Tak Pernah Tarik...

PUTRAJAYA — Kerajaan tidak pernah menarik apa-apa kemudahan yang disediakan kepada mana-mana bekas...

Kongsi Gembira Dapat Anak,...

SEORANG lelaki berkongsikan sekeping gambar memaparkan isteri dan bayi mereka yang baru dilahirkan dengan...

Ini Lawak.. KJ Dirakam...

MENTERI Belia dan Sukan, YB Khairy Jamaluddin merupakan antara ahli politik yang sangat aktif...

Murid Meninggal Sebab Gula...

Isu kebocoran kertas peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) mencetuskan ribut dalam dunia...

Ahli KWSP Boleh Buat Pengeluaran Akaun Fleksibel Bila-Bila Masa

KUALA LUMPUR : Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) boleh membuat pengeluaran daripada Akaun Fleksibel pada bila-bila masa, tertakluk kepada amaun minimum pengeluaran sebanyak RM50, demikian menurut pengurus dana persaraan pekerja swasta itu.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Pengenalan Akaun Fleksibel itu berikutan inisiatif Penstrukturan Semula Akaun KWSP berkuat kuasa 11 Mei 2024 dengan semua akaun KWSP ahli di bawah umur 55 tahun akan distruktur semula kepada tiga akaun iaitu Akaun Persaraan, Akaun Sejahtera dan Akaun Fleksibel.

KWSP dalam satu kenyataan berkata, permohonan bagi pengeluaran daripada Akaun Fleksibel boleh dibuat secara dalam talian melalui KWSP i-Akaun atau di mana-mana cawangan KWSP di seluruh negara.

Katanya, ahli yang masih belum mendaftar KWSP i-Akaun adalah digalakkan untuk melakukannya bagi membolehkan transaksi pengeluaran daripada Akaun Fleksibel dapat dilaksanakan.


Bagi Akaun 55 dan Akaun Emas, KWSP menjelaskan ia seperti amalan sediakala, kesemua simpanan dalam Akaun Persaraan, Akaun Sejahtera dan Akaun Fleksibel ahli yang telah mencapai umur 55 tahun akan disatukan ke dalam Akaun 55.

“Caruman baharu yang diterima oleh ahli mulai umur 55 tahun akan dikreditkan ke dalam Akaun Emas. Ahli boleh mengakses sistem sepenuhnya pada 12 Mei 2024,” katanya.

Untuk maklumat lanjut mengenai inisiatif Penstrukturan Semula Akaun KWSP, ahli boleh mengunjungi mana-mana cawangan KWSP di seluruh negara atau merujuk kepada laman web rasmi KWSP di www.kwsp.gov.my atau melalui KWSP i-Akaun.

-Berita Harian

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori