Wednesday, April 24, 2024

Creating liberating content

Taufan Nock-Ten Badai Filipina

LIGAO, Filipina - Sekurang-kurangnya tiga terkorban dalam bencana taufan Nock-Ten yang membawa ancaman...

JPJ Kelantan Sita 96...

KOTA BAHARU - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan telah menyita 96 kenderaan klon...

Penghasut Bawa Keluar Sabah/Sarawak...

KUALA LUMPUR - Polis akan mendakwa mana-mana individu dan pertubuhan yang terlibat dalam...

Mahathir Cadang Kampus Cawangan...

TOKYO – Tun Dr. Mahathir Mohamad mencadangkan supaya Jepun memantapkan kedudukannya dalam landskap...

Penduduk Kg Labuan Diusir, Berlindung Di Pondok Buruk

Penduduk kampung di Kampung Gersik, Labuan yang akhirnya diusir awal bulan ini, masih tidak pasti dengan nasib menimpa mereka dan kini berlindung sementara di pondok buruk.

IKUTI CHANNEL MYNEWSHUB DI WHATSAPP…..

Pengerusi jawatankuasa bertindak penduduk kampung, Omar Abbang melaporkan operasi pengusiran dijalankan dari 4-8 Mac, menyebabkan hampir 3,000 orang tiada rumah.

“Mereka datang dan menceroboh rumah kami, dan tidak mengendahkan semua bantahan dan soalan kami mengenai tempat kami akan tinggal selepas itu.

“Pihak berkuasa tempatan dan Majlis Ugama Islam Sabah (Muis) ini langsung tidak mengambil berat tentang kebajikan rakyat..Bagi mereka kita seperti hantu yang mahu mereka abaikan,” katanya.

“Kami benar-benar tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Saya dan sepupu telah membina pondok kecil dan sekurang-kurangnya kami ada tempat untuk tidur, tetapi kami bimbang cuaca buruk dan kemungkinan penyakit tanpa bekalan air mengalir,” tambahnya.

Dia berkata mereka tidak mendapat bantuan walaupun banyak usaha dilakukan untuk mendapatkan campur tangan Ketua Menteri Sabah, Hajiji Nor dan ahli parlimen Labuan, Suhaili Abdul Rahman.

Penduduk kampung berkenaan tinggal secara haram di atas tanah milik Muis dan telah menerima notis enam bulan bertarikh 22 Mei 2023.

Proses pengusiran yang bermula pada 23 Nov tahun lepas tidak lama lagi dihentikan dan penduduk kampung diberi masa sehingga 28 Feb untuk mencari rumah baru sebelum proses pengusiran disambung semula, kata Suhaili sebelum ini.

Bulan lalu, sebelum pengusiran disambung semula, dia memberitahu Malaysiakini bahawa dia akan menyelidiki perkara tersebut dan akan memberi maklumbalas kemudian, tetapi sejak itu dia tidak memberi respons kepada panggilan dan mesej.

Muis juga tidak menjawab pertanyaan mengenai perkara itu.


Penduduk menduduki dua lot di Kampung Gersik dengan keluasan tanah seluas 14 hektar.

Suhaili pada November turut mempertikaikan beberapa dakwaan penduduk kampung, mempersoalkan terdapat 3,000 orang tinggal di kawasan itu.

Dia berkata ramai daripada penduduk bukan warganegara Malaysia tetapi mereka yang telah memasuki negara ini menggunakan pas lawatan sosial IMM13.

Pas IMM13 dikeluarkan untuk pelarian Filipina yang memasuki Sabah tanpa dokumen perjalanan antarabangsa yang sah dari akhir 1972 hingga beberapa ketika pada 1984.

“Memandangkan orang kampung mengaku sebagai rakyat Malaysia, saya telah meminta mereka mengemukakan bukti. Selagi mereka benar-benar rakyat Malaysia, saya boleh beritahu anda bahawa mereka tidak akan diusir tanpa kediaman ganti.

“Walaupun mereka bukan rakyat Malaysia, kami tidak akan menafikan tempat tinggal mereka. Ini adalah isu penempatan haram di tanah Muis yang sudah lama berlarutan,” kata Suhaili.

Omar menegaskan sebahagian besar daripada mereka yang diusir adalah warganegara Malaysia.

“Saya tidak percaya bahawa kerajaan tidak mengambil berat tentang rakyatnya sendiri dan mereka melakukan ini kepada kami ketika bulan Ramadan,” katanya.

-Malaysia Kini

  • Lagi berita berkaitan:
  • Usir

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori