Monday, October 2, 2023

Creating liberating content

Semua Perkhidmatan PBT Tak...

KUALA LUMPUR – Pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) terus ditambah baik dalam...

Nora Danish, Nedim Nikah...

TERJAWAB sudah akhirnya spekulasi tentang tarikh pernikahan pelakon Nora Danish dan Nedim Nazri. Media...

4 Pengedar Dadah Antara...

SEMPORNA - Empat pengedar antara 105 individu yang ditahan polis atas kesalahan dadah...

Polis Siasat Punca Kebakaran...

KAJANG - Polis masih lagi menyiasat punca kebakaran sebuah pusat jagaan rumah orang...

Rupa-rupanya Tiada Cukai Jalan, Insurans

SEREMBAN: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Negeri Sembilan menjelaskan penunggang p-hailing yang videonya tular berjalan kaki selepas kenderaannya di sita adalah kerana memandu tanpa cukai jalan dan insurans.

[100 PRODUK HALAL TAIWAN BOLEH DIDAPATI DI 50 KEDAI 7-ELEVEN SELURUH NEGARA]

Pengarah JPJ Negeri Sembilan, Hanif Yusabra Yusuf berkata, kesalahan itu dikesan ketika pemeriksaan di sekatan jalan raya.

“Bahagian Penguatkuasaan JPJ Negeri Sembilan menerima maklumat tular di media sosial berkenaan sebuah motosikal pekerja p-hailing disita jam 12.38 tengah hari semalam.

“Operasi Statik dijalankan di Jalan Persiaran Negeri, Nilai itu bagi mengesan kesalahan lalu lintas yang dilakukan pengguna jalan raya.

“Sepanjang penguatkuasaan itu, pelbagai kesalahan dikesan dan diambil tindakan termasuk motosikal yang ditunggang lelaki itu yang melakukan kesalahan menunggang motosikal dengan Lesen Kenderaan Motor (LKM) tamat tempoh dan tiada insurans,” katanya dalam kenyataan hari ini.


Tegas beliau, tindakan menyita motosikal dilakukan untuk menjaga keselamatan penunggang itu sendiri dan pengguna jalan raya lain kerana tidak dilindungi insurans.

“JPJ memandang serius kesalahan lalu lintas yang dilakukan oleh mereka yang mengabaikan undang-undang atau peraturan yang ditetapkan.

“Kami juga akan mengambil tindakan sewajarnya bagi menjaga keselamatan pengguna jalan raya lain,” katanya.

Terdahulu, tular video di media sosial menunjukkan penunggang p-hailing terbabit berjalan kaki selepas motosikalnya disita sekali gus mengundang kecaman netizen.

BHonline-

Kategori

Leave a Reply