Monday, June 17, 2024

Creating liberating content

Farhash Ambil Tindakan Undang-Undang...

PETALING JAYA - Setiausaha politik presiden PKR Anwar Ibrahim mengarahkan peguamnya mengambil tindakan...

Malaysia Mara Ke Saingan...

CYBERJAYA - Pasukan bola keranjang wanita remaja negara menepati ramalan dapat melangkah ke...

Rokok Elektronik Vapor Dikhuatiri...

KUALA LUMPUR - Pakar kanser tempatan berpendapat tabiat menghisap cecair nikotin menggunakan rokok...

2 Beranak Dihukum Penjara...

KUALA LUMPUR - Seorang lelaki dihukum penjara 18 tahun manakala anaknya penjara 12...

Projek ETS 93 Peratus Siap, Bakal Beroperasi April 2025

SEGAMAT : Projek Landasan Berkembar Sistem Tren Elektrik (ETS) Gemas-Johor Bahru berjalan lancar yang kini mencapai tahap 93 peratus dijangka beroperasi menjelang April 2025.

[100 PRODUK HALAL TAIWAN BOLEH DIDAPATI DI 50 KEDAI 7-ELEVEN SELURUH NEGARA]

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Infrastruktur negeri, Mohamad Fazli Mohamad Salleh, perkhidmatan ETS itu bakal beroperasi sepenuhnya pada April 2025, sekali gus membolehkan Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) dihubungkan dari Padang Besar, Perlis ke Johor Bahru, Johor.

“Kita menunggu depoh yang dibuat di Kempas kini sudah mencapai 54 peratus, maka kita perlu sedikit lagi masa. Namun pada masa sama, kita perlu lakukan ujian ETS, segala ujian teknikal dan sebagainya terdahulu pada November 2024.

“Jadi, saya rasa yang penting projek ini berjalan lancar dan kita pastikan dalam secepat mungkin dapat menyediakan perkhidmatan ETS kepada masyarakat hingga ke Johor,” katanya ketika ditemui selepas meninjau kemajuan projek tersebut di Stesen KTM Segamat, di sini hari ini.

Yang turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar, Warisan dan Budaya negeri, K. Raven Kumar dan Pegawai Daerah Segamat, Mohd. Masni Wakiman.

Mohamad Fazli yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Pasir berkata, ketika ini perkhidmatan ETS hanya disediakan di laluan Padang Besar ke Kuala Lumpur.


“Bagi selatan pula, ia kini hanya perlu diperlengkapkan. Saya harap sedikit masa lagi dapat dilengkapkan dan perkhidmatan itu boleh diakses secara optimum. Kita juga merancang untuk menambah jumlah gerabak ETS di laluan berkenaan, namun tertakluk kepada permintaan khidmat pelanggan.

“Sudah pasti (10 gerabak ETS) kita melihat itu agak mencukupi buat permulaan ini dan saya melihat potensi membawa penumpang ini adalah satu mod pengangkutan kini yang sangat popular, antaranya berkait rapat sektor pelancongan,” katanya.

Projek landasan berkembar sepanjang 192 kilometer berkenaan akan melalui 11 stesen dengan tren berkuasa 25,000 voltan mampu bergerak selaju 140 kilometer sejam.

Lebih mengujakan apabila anggaran masa perjalanan dari KL Sentral ke JB Sentral hanya mengambil masa tiga jam 30 minit manakala dari Stesen Segamat ke JB Sentral hanya memakan masa satu jam 30 minit.

-Utusan Online

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori