Monday, October 2, 2023

Creating liberating content

Warisan Terbuka Bekerjasama Dengan...

KOTA BELUD - Presiden Parti Warisan (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal terbuka...

SPR Perlu Jamin Hak...

JOHOR BAHRU: Angkatan Muda Keadilan (AMK) melahirkan kebimbangan mengenai hak mengundi kira-kira 200,000...

Sofi Jikan Muhasabah Diri...

PELAKON popular, Sofi Jikan memilih untuk bermuhasabah diri selepas terpalit dengan beberapa kontroversi...

Rakyat Johor Perlu Bangga...

JOHOR BAHRU - Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar bertitah rakyat Johor...

Korea Utara, Russia Bincang Pertingkat Kerjasama Ketenteraan

SEOUL : Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un dan Menteri Pertahanan Russia, Sergei Shoigu mengadakan perbincangan dalam usaha untuk meningkatkan kerjasama ketenteraan yang disifatkan sebagai ‘zaman kegemilangan baharu’ untuk hubungan dua hala.

[100 PRODUK HALAL TAIWAN BOLEH DIDAPATI DI 50 KEDAI 7-ELEVEN SELURUH NEGARA]

Agensi berita KCNA melaporkan, Jong Un turut dibawa memeriksa senjata pengebom strategik berkeupayaan nuklear Russia, peluru berpandu hipersonik dan kapal perang sambil diiringi Shoigu.

Malah, Jong Un juga akan melawat ke beberapa perusahaan makanan serta Armada Laut Pasifik Russia yang dilengkapi dengan kapal selam nuklear strategik.

“Jong Un dan Shoigu saling bertukar pendapat mengenai isu praktikal yang timbul dalam mengukuhkan lagi penyelarasan strategik dan taktikal, kerjasama dan pertukaran bersama antara angkatan tentera kedua-dua negara dalam bidang pertahanan serta keselamatan negara.

“Jong Un yang disifatkan jarang meninggalkan negaranya dilihat sebagai melakukan langkah baharu dalam usaha mengeratkan hubungan persahabatan dan perpaduan antara Korea Utara dan Russia,” menurut agensi berita itu.

Pemimpin Korea Utara itu juga dilaporkan akan bertemu Presiden Russia, Vladimir Putin pada Rabu ini bagi membincangkan hal ketenteraan, perang di Ukraine dan mempertingkatkan kerjasama.


Susulan pertemuan itu, Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya bimbang mengenai kerjasama ketenteraan antara kedua-dua negara terbabit ketika Russia meneruskan pencerobohan ke atas Ukraine serta Korea Utara meneruskan pembangunan peluru berpandu dan nuklearnya.

Korea Selatan dan AS berkata, kerjasama ketenteraan antara Korea Utara dan Russia akan melanggar sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terhadap Pyongyang.

Sementara itu, Shoigu berkata, Moscow sedang membincangkan latihan ketenteraan bersama Korea Utara.

Ia memandangkan beliau sudah berkunjung ke Pyongyang pada Julai lalu dan melawat pameran senjata iaitu satu tanda paling ketara untuk mengeratkan hubungan sehingga ke tahap berkenaan.

Awal bulan ini, Korea Utara melancarkan ‘kapal selam serangan nuklear taktikal’ operasi pertamanya.

-Berita Harian

Kategori

Leave a Reply