Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

Lelaki Selamba Cium Payudara...

SEBUAH stesen televisyen di Perancis menerima kecaman daripada penonton kerana menyiarkan program secara...

Beri Tumpuan Kepada Aspek...

LABUAN - Aspek keselamatan dan kesihatan di sekolah-sekolah berasrama penuh wajar diberikan lebih...

4 Juta Pemegang Polisi...

KUALA LUMPUR - Kira-kira empat juta pemegang polisi insurans am yang memperbaharui atau...

Harga Makanan Ikan Tinggi...

KUALA BERANG - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani diharap dapat mewujudkan satu...

Ahmad Samsuri Angkat Sumpah Menteri Besar Terengganu

KUALA TERENGGANU – Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu buat penggal kedua di Balairong Seri Istana Syarqiyyah di sini hari ini.

(Ada rancangan nak melancong…atau ada kawan-kawan dan keluarga nak berbuat demikian…..cek ni kejap….klik sini)

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rhu Redang dari Pas itu selesai mengangkat sumpah di hadapan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin pada pukul 3.18 petang.

Selain Ahmad Samsuri yang juga Naib Presiden Pas, 10 ADUN Perikatan Nasional (PN) juga melafaz sumpah jawatan sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri atau Exco Terengganu buat penggal ke-16.

Mereka terdiri daripada sembilan wakil rakyat Pas dan seorang ADUN Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Empat muka baharu yang dilantik sebagai Exco Terengganu Ketua Badan Pimpinan Bersatu negeri, Datuk Razali Idris yang juga ADUN Kijal serta Dr. Muhammad Khalil Abdul Hadi (Batu Burok), Hishamuddin Abd. Karim (Tepoh) dan Maliaman Kassim (Ajil) dari Pas.

Enam Exco Terengganu yang dikekalkan Datuk Satiful Bahri Mamat (Paka), Dr. Azman Ibrahim (Jabi) dan Wan Sukairi Wan Abdullah (Wakaf Mempelam).

Ariffin Deraman (Alor Limbat), Hanafiah Man (Cukai) dan Mohd. Nurkhuzaini Ab. Rahman (Kota Putera) turut mengangkat sumpah sebagai Exco Terengganu.


Empat Exco Terengganu yang digugurkan pula adalah Datuk Mohd. Nor Hamzah yang merupakan ADUN Bukit Payung dan Dr. Mamad Puteh (Kuala Berang).

Dua lagi iaitu Datuk Dr. Alias Razak dan Tengku Datuk Tengku Hassan Tengku Omar pula tidak bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing untuk memberi laluan kepada muka baharu.

Ahmad Samsuri, 53, yang merupakan Ketua Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa, Fakulti Kejuruteraan Universiti Putra Malaysia (UPM) mula menjawat Menteri Besar Terengganu pada 10 Mei 2018.

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN), Sabtu lalu, PN mencipta sejarah menyapu bersih semua 32 kerusi DUN Terengganu.

Kejayaan 27 calon Pas dan lima calon Bersatu itu menjadikan DUN Terengganu pertama kali tanpa pembangkang sejak kemerdekaan.

Kosmo-

Kategori

Leave a Reply