Sunday, June 16, 2024

Creating liberating content

Mohamad Lahir Rasa Syukur...

SEREMBAN - Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan amat bersyukur berhubung...

Piala Asia: Malaysia Tumpas...

BURIRAM – Kempen Malaysia dalam aksi Kelayakan Piala Asia 2019 seakan sudah hampir...

Trem Di Putrajaya, Cyberjaya,...

KUALA LUMPUR – Sistem perkhidmatan trem dirancang diwujudkan di Putrajaya, Cyberjaya, Kajang dan...

Tali Terbelit Punca 6...

PUCHONG - Enam anggota bomba yang dalam misi mencari dan menyelamat di sebuah...

Himpunan Lima Planet Serentak Di Angkasa Malam Ini

PUTRAJAYA – Peminat astronomi tempatan dijangka teruja apabila sejumlah lima planet dalam Sistem Suria dapat dicerap dengan mata kasar sahaja sepanjang malam ini.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Menurut laporan Agensi Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa (NASA), ia bakal melibatkan Marikh, Uranus, Utarid, Musytari dan Zuhrah.

Kesemua planet berkenaan dapat disaksikan dengan indah dan cerah antara satu sama lain pada sektor 50 darjah kaki langit ke arah barat.

“Untuk Malaysia pula, panorama alamiah nadir itu dapat dilihat jelas dengan unjuran waktu berlaku selama hampir sejam dari pukul 9 malam ini sebelum mula hilang beransur-ansur.

“Sekiranya terlepas detik berkenaan, peluang itu sekali lagi hanya akan muncul selepas 17 tahun kemudian atau pada sekitar 2040 nanti,” katanya.


Zuhrah atau juga disebut sebagai bintang Kejora iaitu planet kedua paling dekat dengan matahari dijangka amat cerah dan dapat dilihat walaupun di lokasi ada pencemaran cahaya.

“Sementara Marikh yang merupakan planet keempat daripada matahari dan kedua terkecil dalam Sistem Suria dapat disaksikan seumpamanya berada di sebelah imej bulan sabit.

“Mereka yang ingin melihat kelima-lima planet tersebut dengan lebih jelas disarankan supaya mengguna pakai teropong jenis binokular atau teleskop terutama bagi mencerap Uranus,” jelasnya.

-Kosmo Online

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori