Monday, July 22, 2024

Creating liberating content

Polis Pantau Pelajar Sekolah...

SHAH ALAM - Polis Selangor sentiasa memantau rapi pelajar sekolah di negeri ini...

Lawatan Rasmi Sulung PM...

PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan mengadakan lawatan rasmi...

Dipukul Punggung Hingga Berdarah...

Hanya disebabkan tidak membuat kerja rumah yang diberikan dengan baik, seorang murid sekolah...

Negara Boleh Huru-hara Jika...

KUALA LUMPUR - Keamanan dan kestabilan dalam negara boleh tergugat jika Akta Hasutan...

BERSATU Mohon Batal Perintah Larangan Perjalanan Terhadap Muhyiddin

KUALA LUMPUR : BERSATU semalam memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi bagi membatalkan tindakan mengenakan larangan perjalanan salah terhadap presiden parti Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Menurut dokumen mahkamah, BERSATU turut membuat permohonan semakan berhubung perintah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) membekukan akaun bank parti berkenaan.

Parti itu menamakan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki; Pengarah Kanan Bahagian siasatan, Datuk Seri Hishamuddin Hashim; Pengarah bahagian pencegahan pengubahan wang haram (AML), Datuk Mohamad Zamri Zainul Abidin dan Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Sri Khairul Dzaimee Daud, selaku respoden pertama hingga keempat.

Menerusi permohonan itu, BERSATU memohon membatalkan perintah pembekuan akaun bank BERSATU di CIMB Islamic Bank Bhd dan AmBank.

Pada 1 Februari lalu, Azam Baki dilaporkan mengesahkan bahawa akaun BERSATU dibekukan sebagai sebahagian daripada siasatan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan.


Azam Baki dilaporkan berkata akaun terbabit dibekukan untuk membantu siasatan ke atas wang yang disyaki daripada hasil haram (illegal proceeds).

Siasatan dijalankan mengikut Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram.

Disember lalu, SPRM mengesahkan sudah menerima butiran berhubung pecahan dana pakej rangsangan ekonomi yang dibelanjakan kerajaan pada 2020 dan 2021 berhubung pengurusan COVID-19 daripada Kementerian Kewangan.

Fokus siasatan adalah terarah kepada RM92.5 bilion membabitkan dana kerajaan daripada nilai dakwaan penyelewengan wang perbelanjaan negara yang dianggar hampir RM600 bilion.

-Berita Harian

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori