Sample Page Title

SEREMBAN – Suspek utama warga Indonesia yang aktif dalam kes pecah kenderaan di sekitar Seremban di sini, dikesan memilik pas media dari negara seberang dan dikesan masuk ke Malaysia menggunakan pas pelancong.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisoner Nanda Maarof berkata, suspek berusia 34 tahun itu menjalankan kegiatan pecah cermin kereta bersama isterinya berusia 30 tahun dengan penglibatan lima lagi rakan senegara.

“Hasil pemeriksaan ke atas suspek utama iaitu lelaki warga Indonesia itu menemui identiti pas media Indonesia, namun kita masih menyiasat sama ada pas itu tulen atau tidak.

“Hasil risikan dan intipan pada 17 Februari lalu, pihak polis berjaya menahan pasangan suami isteri warga Indonesia tersebut yang merupakan suspek utama dan hasil soal siasat membawa kepada penangkapan lima lagi suspek warga negara sama pada Ahad lalu,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Menurut Nanda, lima suspek itu terdiri daripada tiga lelaki dan dua perempuan berusia 26 hingga 43 tahun yang mana kesemuanya ditahan di Jalan Reko, Kajang, Selangor.


“Modus operandi mereka ialah suspek pasangan suami isteri itu akan bertindak memecahkan cermin segi tiga di belakang kenderaan menggunakan alat palam pencucuh sebelum melarikan barang berharga.

“Kemudian mereka akan menyerahkan barang dicuri kepada lima lagi suspek yang ditahan untuk digadaikan atau dijual bagi mendapatkan wang,” katanya.

Jelas Nanda, kumpulan tersebut menyasarkan kenderaan yang diletakkan di kawasan sunyi di sekitar bandar Seremban sejak Januari lalu dan hasil soal siasat suspek terlibat mengaku terlibat dalam tujuh kes di sekitar daerah ini.

“Jumlah keseluruhan kerugian barang kes dianggarkan bernilai RM33,700 dengan pelbagai barang rampasan termasuk sebuah Perodua Bezza yang disewa suspek, beg berjenama, jam tangan, barang kemas dan duit pelbagai mata wang,” katanya.

-Kosmo Online

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Kerajaan Ambil Maklum Perkembangan Dua Rakyat Malaysia Di Tahanan Guantanamo

PUTRAJAYA: Kerajaan mengambil maklum berhubung perkembangan perbicaraan membabitkan dua suspek militan rakyat Malaysia yang...

JDT Mahu Jadi Penakluk Satu Dekad

PETALING JAYA: Keghairahan Johor Darul Ta’zim (JDT) untuk terus menguasai bola sepak tempatan tidak...

Menghendap Kini Jadi Kesalahan Jenayah

Kuala Lumpur: Dewan Rakyat, semalam, meluluskan pindaan ke atas Kanun Keseksaan dan Kanun Acara...

RUU Akta Keterangan Saksi Kanak-Kanak (Pindaan) 2023 Diluluskan

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat hari ini meluluskan Rang Undang-undang (RUU) Akta Keterangan Saksi Kanak-Kanak...

Elak Makan Ikan Buntal Yang Tidak Diketahui Jenis – Jabatan Perikanan

KUALA LUMPUR: Jabatan Perikanan menasihati orang ramai supaya mengelak daripada memakan ikan buntal tidak...

Ahmad Zahid Terima Peletakan Jawatan Sulaiman

BENTONG: Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan sudah menerima surat peletakan...

Niat Sindiket Ah Long Buat ‘Onar’ Pada Hari Raya Terbantut

SHAH ALAM : “Selesaikan hutang atau hari raya nanti saya buat lebih teruk.”Ikuti Mynewshub: TelegramDemikian...