Sample Page Title

PAU 2022 | Hanya kira-kira tiga jam selepas menganggap langkah mengehadkan pertandingan dalam Umno sebagai suatu “kegilaan” yang mesti dihalang, Khairy Jamaluddin mendakwa Ahmad Zahid sudah bersedia dicabar.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Menurut bekas ketua Pemuda Umno Malaysia itu, kesediaan Ahmad Zahid dinyatakan ketika mereka “bertembung” di ibu pejabat parti terbabit di Kuala Lumpur hari ini.

Menyatakan hal itu melalui media sosial, Khairy berkata perkara itu dinyatakan sendiri oleh Ahmad Zahid selaku presiden Umno sebentar tadi.

“Alhamdulillah, pagi tadi saya bertembung dengan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid, dan sambil saya salam beliau dia telah sebut bahawa ready to fight.

“Maknanya, beliau bersedia berdepan dengan sebarang cabaran dalam pemilihan Umno. Maksudnya, presiden sendiri berani,” katanya.

Mengiringi kenyataan Khairy itu ialah video berdurasi 52 saat yang memperlihatkan Ahmad Zahid bersalaman. Semasa berjabat itu kelihatan mengatakan berkata: “Ready to fight.”

Mengulas lanjut, Khairy berkata dia menghormati keberanian Ahmad Zahid yang sedia dicabar dalam pemilihan parti tidak lama lagi.

“Saya salute kepada beliau, beliau tak takut. Tadi dia sebut kepada saya, bersedia untuk berlawan.

“Maknanya jika ada sebarang usaha untuk menutup ruang demokrasi dalam Umno dengan usul supaya presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan, ia bertentangan dengan keberanian presiden sendiri.


“Let’s be brave (Ayuh jadi berani), buka ruang untuk demokrasi dalam Umno, buka semua jawatan untuk dipertandingkan,” katanya.

Khairy adalah antara tokoh berprofil tinggi yang dilihat menunjukkan minat untuk bertanding dalam pemilihan akan datang, dikatakan sebelum 19 Mei tahun ini.

Beberapa hari lalu Khairy malah secara terbuka menyatakan, dia akan tetap memberikan sokongan kepada Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan kerajaan sekarang jika berjaya memenangi jawatan presiden Umno.

Ia adalah salah satu isyarat yang jelas daripada Khairy mengenai cadangannya untuk bertanding dalam pemilihan parti tidak lama lagi.

Terdahulu Khairy – yang dipindahkan dari Rembau di Negeri Sembilan ke Sungai Buloh Selangor dalam PRU lalu – mengulas gesaan lebih 100 ketua bahagian Umno yang mahu presiden dan timbalan presiden mereka tidak dicabar.

Khairy menganggap ia sebagai suatu “kegilaan” dan akan mematikan demokrasi dalam Umno.

“Hentikan kegilaan ini,” katanya.

-Malaysia Kini

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

PM: Orang Beri Kontrak Pada Anak, Menantu Kini Cakap Tentang Ketelusan?

Anwar Ibrahim berkata ketika dia terbuka mendengar kritikan pelbagai pihak terhadap pelantikan anak sulungnya...

AS Gesa Israel Dan Palestin Redakan Ketegangan

BAITULMUQADDIS: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken menggesa rakyat Israel dan Palestin meredakan...

Seluruh Perancis Lumpuh, Sejuta Mogok Bantah Usia Persaraan 64 Tahun

PARIS: Seluruh Perancis lumpuh apabila mogok besar-besaran dan tunjuk perasaan diadakan di negara itu...

AS Tambah Penempatan Senjata Canggih Di Semenanjung Korea

SEOUL: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin hari ini menegaskan negara itu akan...

UMNO Pecat Tun Faisal Berkuat Kuasa Serta-merta

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada...

PERODUA Buka Tempahan Axia Serba Baharu

KUALA LUMPUR : Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) memperkenalkan Axia serba baharu yang...

Lebih 15,000 Kedai Makan, Restoran Sertai Menu Rahmah

SUBANG JAYA – Lebih 15,000 kedai makan dan restoran di seluruh negara menyertai inisiatif...