Sample Page Title

LONDON: Polis akan meneliti video dimuat naik Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak selepas beliau dikecam kerana dikatakan tidak memakai tali pinggang keledar ketika berada di dalam kereta yang sedang bergerak.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Lapor Mirror UK, jurucakap Sunak yang menyiarkan video itu di media sosial berkata, kesilapan itu tidak disengajakan dan Sunak telah memohon maaf berhubung perkara tersebut.

“Perdana Menteri percaya semua orang harus memakai tali pinggang keledar dan sekali lagi, saya rasa saya telah menjelaskan bahawa terdapat sedikit salah faham.

“Beliau hanya mencabutnya untuk tempoh yang singkat ketika merakam klip video tersebut tetapi beliau menerima perkara itu sebagai satu kesilapan dan memohon maaf,” kata jurucakap itu.

Sunak memuat naik video yang dilaporkan dirakam di Lancashire melalui akaun Instagram rasminya yang mempunyai 1.3 juta pengikut.


Dalam video itu, Sunak berucap dengan nada gembira mengumumkan butiran kenaikan peruntukan dana untuk rakyat yang dikeluarkan kerajaan pimpinannya.

“Secara keseluruhan, kami mengumumkan lebih 2 bilion pound (RM10.6 bilion) pembiayaan yang akan digunakan untuk menyokong projek di 100 komuniti tempatan berbeza di seluruh United Kingdom (UK). Kini saya keluar dan melihat progresnya di seluruh negara.

“Anda boleh mengikuti perkembangan saya semasa saya mengelilingi negara hari ini secara dalam talian atau pergi ke laman web Kerajaan di mana anda boleh melihat peta interaktif semua yang kami lakukan,” ucapnya dalam video berkenaan.

Ramai warga net secara sinis meluahkan rasa bimbang dan mempersoalkan sama ada Sunak memakai tali pinggang keledar sepanjang perjalanan itu.

UtusanOnline-

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

PM: Orang Beri Kontrak Pada Anak, Menantu Kini Cakap Tentang Ketelusan?

Anwar Ibrahim berkata ketika dia terbuka mendengar kritikan pelbagai pihak terhadap pelantikan anak sulungnya...

AS Gesa Israel Dan Palestin Redakan Ketegangan

BAITULMUQADDIS: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken menggesa rakyat Israel dan Palestin meredakan...

Seluruh Perancis Lumpuh, Sejuta Mogok Bantah Usia Persaraan 64 Tahun

PARIS: Seluruh Perancis lumpuh apabila mogok besar-besaran dan tunjuk perasaan diadakan di negara itu...

AS Tambah Penempatan Senjata Canggih Di Semenanjung Korea

SEOUL: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin hari ini menegaskan negara itu akan...

UMNO Pecat Tun Faisal Berkuat Kuasa Serta-merta

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada...

PERODUA Buka Tempahan Axia Serba Baharu

KUALA LUMPUR : Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) memperkenalkan Axia serba baharu yang...

Lebih 15,000 Kedai Makan, Restoran Sertai Menu Rahmah

SUBANG JAYA – Lebih 15,000 kedai makan dan restoran di seluruh negara menyertai inisiatif...