Sample Page Title

KUALA LUMPUR : Jabatan Peguam Negara (AGC) hari ini menolak representasi yang dikemukakan pengasas dan pemilik bersama Crackhouse Comedy Club, Rizal Van Geyzel bagi menggugurkan tiga pertuduhan memuat naik video menyentuh isu sensitiviti perkauman yang dihadapinya.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Timbalan Pendakwa Raya, Noor Aslinda Che Seman memaklumkan keputusan itu kepada Hakim Mahkamah Sesyen, Nor Hasniah Ab. Razak pada sebutan kes itu hari ini.

Turut hadir pada prosiding tersebut ialah peguam bela, M. Pravin yang mewakili Rizal.

Mendengar keputusan itu, Pravin mohon supaya mahkamah menetapkan satu tarikh sebutan kes kerana pihaknya akan memasukkan representasi kedua.

“Untuk representasi kedua, alasan masih sama iaitu untuk gugurkan kes namun perkara baharu yang akan dimasukkan. Saya mohon tarikh sebutan seterusnya ditetapkan bagi keputusan representasi baharu.

“Saya memerlukan dua hingga tiga minggu untuk failkan representasi itu dan mohon keputusannya sebulan daripada sekarang,” katanya.

Bagaimanapun Nor Hasniah menolak permohonan itu.

Hakim itu menyatakan, mahkamah akan menetapkan tarikh perbicaraan agar tidak membuang masa dan sementara menunggu perbicaraan bermula, pihak pembelaaan boleh menghantar representasi kedua.

“Saya akan terus tetapkan tarikh perbicaraan kerana itu akan menjimatkan masa mahkamah tetapi kamu boleh teruskan masukkan representasi, apabila kamu dapat keputusannya nanti, boleh maklum pada mahkamah.


“Kalau representasi kedua diterima, kita tak teruskan dengan perbicaraan,” katanya.

Hasniah kemudian menetapkan 6 April ini bagi sebutan semula kes untuk pemfailan pernyataan saksi.

Bagi tarikh perbicaraan pula, mahkamah menetapkan selama tujuh hari bermula pada 14 April, 2,3,22 dan 31 Mei serta 1 dan 2 Jun 2023.

Mengikut tiga pertuduhan itu, Rizal, 40, didakwa membuat dan memulakan penghantaran komunikasi jelik dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain melalui aplikasi Facebook menggunakan nama profil ‘Rizal van Geyzel, Instagram ‘rizalvangeyzel’ dan TikTok ‘rizalvangeyzel’, antara 4 hingga 6 Julai 2022.

Ketiga-tiga hantaran itu kemudian dibaca di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu pejabat Polis Bukit Aman, Tingkat 27, Menara KPJ di sini, pukul 1.17 petang, 13 Julai tahun lepas.

Ketiga-tiga pertuduhan itu dikemukakan mengikut Seksyen 233(1) (a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan dihukum mengikut Seksyen 233(3) akta sama.

Hukuman bagi seksyen itu membawa hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum setahun atau kedua-duanya dan boleh didenda RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas sabitan, jika disabitkan kesalahan.

-Utusan Online

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

PM: Orang Beri Kontrak Pada Anak, Menantu Kini Cakap Tentang Ketelusan?

Anwar Ibrahim berkata ketika dia terbuka mendengar kritikan pelbagai pihak terhadap pelantikan anak sulungnya...

AS Gesa Israel Dan Palestin Redakan Ketegangan

BAITULMUQADDIS: Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken menggesa rakyat Israel dan Palestin meredakan...

Seluruh Perancis Lumpuh, Sejuta Mogok Bantah Usia Persaraan 64 Tahun

PARIS: Seluruh Perancis lumpuh apabila mogok besar-besaran dan tunjuk perasaan diadakan di negara itu...

AS Tambah Penempatan Senjata Canggih Di Semenanjung Korea

SEOUL: Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Lloyd Austin hari ini menegaskan negara itu akan...

UMNO Pecat Tun Faisal Berkuat Kuasa Serta-merta

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Ketua UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz dipecat daripada...

PERODUA Buka Tempahan Axia Serba Baharu

KUALA LUMPUR : Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) memperkenalkan Axia serba baharu yang...

Lebih 15,000 Kedai Makan, Restoran Sertai Menu Rahmah

SUBANG JAYA – Lebih 15,000 kedai makan dan restoran di seluruh negara menyertai inisiatif...