Sample Page Title

PUTRAJAYA : Kementerian Kesihatan (KKM) memerlukan sedikit masa lagi bagi mengenal pasti klinik kesihatan (KK) yang boleh beroperasi secara lebih masa.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa, berkata ketika ini kerja ‘pemetaan’ bagi mengenal pasti KK yang perlu dan boleh melaksanakan langkah itu sedang giat dijalankan.

Beliau berkata, usaha bersama Jabatan Kesihatan Negeri digembleng bagi mengatasi masalah kesesakan di jabatan kecemasan hospital yang menyebabkan pesakit perlu menunggu lama untuk mendapatkan rawatan.

“Bahagian Hospital dan Bahagian Kesihatan Awam KKM sedang buat ‘mapping’ dan mengenal pasti klinik kesihatan yang manakah perlu dan boleh dilaksanakan perpanjangan waktu operasi.

“Insya-Allah, kita perlu sedikit masa lagi untuk audit dilengkapkan dan diteliti termasuk dalam soal kemampuan dan keperluan (kakitangan) klinik kesihatan.

“Usaha bersama giat dilakukan bagi memastikan masalah kesesakan di jabatan kecemasan ini dapat ditangani sebaiknya, perkembangan lanjut akan dimaklumkan kelak,” katanya kepada BH, hari ini.

Awal bulan lalu, ketika berucap pada Majlis Amanat Tahun Baharu 2023 KKM, Dr Zaliha memaklumkan operasi KK akan dilanjutkan bagi menangani masalah kesesakan di jabatan kecemasan hospital.

Beliau berkata, Pengarah Kesihatan Negeri sudah diarahkan meneliti semula keperluan klinik kesihatan di bawah seliaan masing-masing, untuk beroperasi lebih masa.

Katanya, isu kesesakan dikesan berlaku di kawasan bandar, berikutan jumlah populasi yang semakin meningkat, serta


kecenderungan pelanggan mendapatkan perkhidmatan di hospital dan klinik KKM.

Akhbar ini Khamis lalu turut melaporkan wad kecemasan di beberapa hospital di Kelantan sesak apabila orang ramai datang untuk rawatan pelbagai penyakit sehingga katil dikatakan tidak mencukupi.

Tinjauan mendapati, pesakit sahaja yang dibenarkan masuk ke wad kecemasan untuk rawatan manakala waris dibenarkan menunggu di luar.

Semalam, Dr Zaliha dalam kenyataan berkata, KKM mengkaji keberkesanan inisiatif seperti lanjutan waktu bekerja di fasiliti tertentu sebagai usaha mengatasi isu kesesakan, khususnya di Jabatan Kecemasan, terutama menjelang musim perayaan.

Beliau berkata, untuk itu KKM melalui Program Perubatan, Program Kesihatan Awam serta Program penyelidikan dan Sokongan Teknikal di bawah Timbalan Ketua Pengarah masing-masing diminta untuk menyemak dan menganalisis data di hospital dan klinik kesihatan untuk melihat keberkesanan inisiatif terbabit.

Di samping lanjutan waktu bekerja, katanya, usaha untuk memperkasakan ‘lean healthcare system’ yang bertujuan meningkatkan pengurusan aliran pesakit dan memastikan rawatan terbaik dapat diberikan tanpa peningkatan kos, juga sedang dipertingkatkan terutama di hospital yang mengalami kesesakan di jabatan kecemasan.

Sebelum ini, KKM memaklumkan Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2019, mendedahkan tempoh menunggu di Jabatan Kecemasan Hospital melebihi daripada enam jam.

Malah, keadaan itu berlaku disebabkan 70 peratus kes yang diterima adalah kes bukan kritikal dan ia sekali gus bertentangan dengan fungsi sebenar Jabatan Kecemasan Hospital yang sepatutnya hanya menerima kes kritikal.

-Berita Harian

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

NAZA TTDI Sambut Ulangtahun Ke-50 Dengan Kempen Memberi Ganjaran Kepada Pembeli

Kuala Lumpur, Selasa, 31 Januari 2023 – NAZA TTDI Sdn Bhd (NAZA TTDI) menandakan...

Akaun Bank Dibekukan, BERSATU Beri Kerjasama Penuh Kepada SPRM

Kuala Lumpur : Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan memberi kerjasama dalam siasatan mengenai...

TMJ Harap Lebih Banyak Stadium Canggih Dibina

PETALING JAYA : Pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengharapkan agar...

PH-BN Didakwa Peralat SPRM, Bunuh Kredibiliti BERSATU, PN

KUALA LUMPUR : BERSATU kesal dengan tindakan kerajaan Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN) menjadikan...

74 Ahli Parlimen PN Adakan Permukiman Selama Dua Hari

SHAH ALAM - Seramai 74 ahli Parlimen daripada Perikatan Nasional (PN) mengadakan permukiman selama...

Pasangan Iran Menari Tepi Jalan Dipenjara 10 Tahun

TEHERAN – Sepasang kekasih warga Iran yang berusia dalam lingkungan 20-an dijatuhi hukuman penjara...

Harga Petrol, Diesel Kekal

Kuala Lumpur : Harga runcit petrol RON97 dan RON95, serta diesel tidak berubah bagi...