Sample Page Title

Kekurangan jururawat pada tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini di hospital swasta dan awam menjejaskan penjagaan pesakit, kata Persatuan Hospital Swasta Malaysia.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Justeru, presidennya Dr Kuljit Singh menggesa kerajaan mengambil langkah segera untuk membawa masuk jururawat asing bagi menangani perkara itu.

“Kami menggesa kerajaan untuk memudahkan latihan lebih ramai jururawat dan menjadikan proses untuk dilatih dalam asas pasca kepakaran lancar, dengan insentif yang lebih baik untuk sekolah kejururawatan tempatan.

“Dalam pada itu, perlu ada usaha segera untuk membawa jururawat asing masuk ke Malaysia, tidak kira sama ada mereka terlatih khusus pasca asas atau tidak,” kata Kuljit dalam satu kenyataan semalam.

Dia menambah bahawa industri kejururawatan menyaksikan ramai jururawat terlatih tempatan berhijrah ke negara yang menawarkan pakej menarik untuk jururawat bekerja di sana.

Kuljit berkata di hospital swasta, kekurangan jururawat menyebabkan kelewatan kemasukan pesakit dan memaksa mereka yang tidak sabar menunggu rawatan perubatan ke kemudahan awam, walaupun mereka mampu membayar penjagaan swasta.

Ini, katanya, membebankan lagi sistem penjagaan kesihatan awam yang juga berdepan kekurangan jururawat.

Presiden Persatuan Hospital Swasta Malaysia Dr Kuljit Singh
Mei lalu, kerajaan Johor berkata negeri itu menghadapi kekurangan sekurang-kurangnya 15,000 jururawat. Negeri itu kekurangan jururawat kerana ramai jururawat bekerja di Singapura di mana mereka dibayar dengan gaji setaraf gaji doktor pakar di Malaysia.


Pada Februari lalu, menteri kesihatan ketika itu Khairy Jamaluddin mengakui kekurangan itu dan mengarahkan kementerian menjalankan kajian mengenai perkara itu.

Sementara itu, Kuljit turut menggesa kerajaan mengambil langkah menggunakan hospital swasta untuk menyaring penyakit tidak berjangkit, untuk mengurangkan beban di hospital awam dan mengurangkan masa menunggu.

“Kekuatan hospital swasta dalam membantu kerajaan menguruskan pesakit yang menunggu rawatan melebihi masa yang munasabah melalui perkongsian awam-swasta yang harus diperkukuh dan diteruskan kerana ia berjaya dijalankan semasa kemuncak pandemik.

“Dalam bajet kerajaan sebelum ini untuk 2023 aspek ini tidak disebut,” katanya.

Bagi memberi laluan kepada pesakit Covid semasa kemuncak pandemik, Kementerian Kesihatan memindahkan pesakit bukan Covid ke hospital swasta.

Kuljit menambah, hospital swasta bersedia untuk bekerjasama dengan kementerian untuk memperkukuh penjagaan kesihatan awam pada kadar yang berpatutan.

Sebagai contoh, katanya, IHH Healthcare Malaysia baru-baru ini menawarkan 500 rawatan kanser percuma kepada pesakit terpilih daripada sektor awam.

-Malaysia Kini

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

NAZA TTDI Sambut Ulangtahun Ke-50 Dengan Kempen Memberi Ganjaran Kepada Pembeli

Kuala Lumpur, Selasa, 31 Januari 2023 – NAZA TTDI Sdn Bhd (NAZA TTDI) menandakan...

Akaun Bank Dibekukan, BERSATU Beri Kerjasama Penuh Kepada SPRM

Kuala Lumpur : Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan memberi kerjasama dalam siasatan mengenai...

TMJ Harap Lebih Banyak Stadium Canggih Dibina

PETALING JAYA : Pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengharapkan agar...

PH-BN Didakwa Peralat SPRM, Bunuh Kredibiliti BERSATU, PN

KUALA LUMPUR : BERSATU kesal dengan tindakan kerajaan Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN) menjadikan...

74 Ahli Parlimen PN Adakan Permukiman Selama Dua Hari

SHAH ALAM - Seramai 74 ahli Parlimen daripada Perikatan Nasional (PN) mengadakan permukiman selama...

Pasangan Iran Menari Tepi Jalan Dipenjara 10 Tahun

TEHERAN – Sepasang kekasih warga Iran yang berusia dalam lingkungan 20-an dijatuhi hukuman penjara...

Harga Petrol, Diesel Kekal

Kuala Lumpur : Harga runcit petrol RON97 dan RON95, serta diesel tidak berubah bagi...