Sample Page Title

GEORGETOWN : Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan supaya mempercepatkan pelaksanaan subsidi bahan api petrol RON 95, serta gas petroleum cecair (LPG) dan minyak masak secara bersasar kepada golongan kumpulan B40 di negara ini.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Ia berikutan, sistem subsidi semasa secara menyeluruh mempunyai ‘kepincangan’ kerana ia hanya memberi manfaat kepada golongan kaya berbanding miskin.

Presiden CAP, Mohideen Abdul Kader, berkata alasannya kerana kebanyakan kereta, termasuk kereta mahal juga boleh menggunakan RON95.

Ini bermakna, subsidi harga petrol akan diagih secara tidak sekata antara pelbagai kumpulan berpendapatan, dengan golongan berpendapatan rendah mendapat faedah yang paling kurang.

“Ia berikutan, golongan berpendapatan rendah berkemungkinan kurang memiliki kenderaan dan kenderaan dimiliki pula mempunyai kapasiti enjin yang rendah.

“Tambahan pula, petrol bersubsidi juga terbuka kepada penyalahgunaan seperti penyeludupan diesel,” katanya menerusi kenyataan di sini, hari ini.

Pada masa ini kerajaan memberi subsidi petrol RON 95, diesel serta LPG dan mantan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Aziz, menganggarkan subsidi sahaja menelan kos sebanyak RM28 bilion pada 2022.


Sehubungan itu, Mohideen menggesa kerajaan supaya mempertimbang bagi mengguna pakai sistem kad subsidi elektronik subsidi bersasar kepada golongan B40 termasuk bagi barangan harga terkawal lain seperti yang ditentukan kerajaan.

Katanya, malah kumpulan 40 Pertengahan Bawah (M40) juga perlu diberikan bantuan.

“Mengeluarkan kad subsidi elektronik kepada golongan miskin dan kawalan harga makanan yang berkesan perlu menjadi keutamaan bagi meningkatkan taraf hidup rakyat,” katanya.

Pada Ahad lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengarahkan Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL) supaya mencerakin dan menelusuri implikasi subsidi dalam tempoh dua minggu.

Beliau berkata, subsidi yang ditanggung kerajaan pada masa ini antaranya subsidi elektrik, dinikmati semua golongan walaupun ia sebenarnya bertujuan membantu golongan rakyat miskin

-Berita Harian

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

NAZA TTDI Sambut Ulangtahun Ke-50 Dengan Kempen Memberi Ganjaran Kepada Pembeli

Kuala Lumpur, Selasa, 31 Januari 2023 – NAZA TTDI Sdn Bhd (NAZA TTDI) menandakan...

Akaun Bank Dibekukan, BERSATU Beri Kerjasama Penuh Kepada SPRM

Kuala Lumpur : Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan memberi kerjasama dalam siasatan mengenai...

TMJ Harap Lebih Banyak Stadium Canggih Dibina

PETALING JAYA : Pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengharapkan agar...

PH-BN Didakwa Peralat SPRM, Bunuh Kredibiliti BERSATU, PN

KUALA LUMPUR : BERSATU kesal dengan tindakan kerajaan Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN) menjadikan...

74 Ahli Parlimen PN Adakan Permukiman Selama Dua Hari

SHAH ALAM - Seramai 74 ahli Parlimen daripada Perikatan Nasional (PN) mengadakan permukiman selama...

Pasangan Iran Menari Tepi Jalan Dipenjara 10 Tahun

TEHERAN – Sepasang kekasih warga Iran yang berusia dalam lingkungan 20-an dijatuhi hukuman penjara...

Harga Petrol, Diesel Kekal

Kuala Lumpur : Harga runcit petrol RON97 dan RON95, serta diesel tidak berubah bagi...