• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
Monday, May 19, 2025
  • Login
MYNEWSHUB
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral
No Result
View All Result
MYNEWSHUB
No Result
View All Result

Armishah Calon BN Lawan Tun Mahathir Di Langkawi?

oleh Mohd Arshad
27/10/2022
dalam Politik, Utama & Sensasi
0
Armishah Calon BN Lawan Tun Mahathir Di Langkawi?
Share on FacebookShare on Twitter

BEKAS Ketua Setiausaha Sulit kepada tiga Menteri Besar Kedah, Datuk Armishah Siraj disebut-sebut sebagai calon ‘payung terjun’ oleh Barisan Nasional (BN) bagi memberi saingan kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad di Parlimen Langkawi.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Armishah yang kini aktif sebagai aktivis masyarakat di pulau pelancongan itu dikatakan telah memulakan gerak-kerja bagi memenangi hati pengundi sejak beliau bersara beberapa bulan lalu untuk kembali ke tempat kelahirannya itu.

Berbekalkan pengalaman selaku pegawai tadbir kerajaan negeri Kedah, Armishah pernah bertugas di bawah Menteri Besar ke-8, Datuk Seri Syed Razak Syed Zain dari 1999 hingga 2005, Datuk Seri Ahmad Bashah Md. Hanifah (2016-Mei 2018) dan Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor (Mei 2020-2022).

Walaupun Muhammad Sanusi merupakan Menteri Besar daripada Pas, Armishah dikatakan bersikap profesional sepanjang menjalankan tanggungjawabnya meskipun pendirian politik mereka mungkin berbeza ketika itu.

Kepelbagaian pengalaman dalam perkhidmatannya dikhabarkan membolehkan Armishah memahami dan mengenali secara dekat aspirasi rakyat, selain pendekatan paling sesuai mengikut zaman untuk terus memacu dalam memajukan negeri ini.

Selain menjadi Setiausaha Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Taman Teknologi Tinggi Kulim pada 2005 hingga 2007, beliau juga pernah menabur bakti selaku Pentadbir Tanah Daerah Langkawi sejak 2010 hingga 2014.

Sementara itu, Armishah berkata, beliau menyerahkan sepenuhnya kepada pucuk pimpinan UMNO dan BN untuk membuat keputusan mengenai calon yang sesuai bagi kerusi Parlimen Langkawi.

“Insya-Allah kalau diizinkan oleh Allah dan juga jika diberi kepercayaan oleh pucuk pimpinan tertinggi parti saya akan bertanding.

“Saya tak mahu kata saya calon tunggal atau pun tidak. Ini pilihan (calon) yang ada. Jika pucuk pimpinan merasakan saya calon boleh menang untuk Langkawi jadi saya bersedia untuk memberikan perkhidmatan,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Beliau dalam pada itu turut menyatakan, ‘drama perebutan’ dengan Ketua UMNO Bahagian itu untuk bergelar calon hanyalah isu dalaman parti dan tidak perlu digembar-gemburkan kepada orang luar.

“Tak payah uar-uarkan, habaq (beritahu) kat orang lah. Sama dalam keluarga kita sekali pun kalau bergaduh laki bini kita nak habaq kat orang buat apa dan yang ini (dikatakan berebut) bukan bergaduh apa pun,” ujarnya.

Katanya, beliau sudah lama mengenali Datuk Ir. Nawawi Ahmad sejak bekas Ahli Parlimen Langkawi itu berkhidmat sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuah ketika pentadbiran Syed Razak.

Jelasnya, perkara berkenaan tidak dianggap sebagai satu isu besar baginya yang akan diselesaikan sebelum tarikh penamaan calon pada 5 November nanti.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), Nawawi hanya mendapat 10,061 undi sekali gus tewas dengan majoriti 8,893 undi kepada Dr. Mahathir. Beliau sebelum itu menang bergaya dengan majoriti 11,861 undi apabila menewaskan calon PKR, Datuk Ahmad Abdullah pada PRU13.

-Utusan Online

Tags: Armishah SirajBNLangkawiPRU-15Tun Mahathir
Share196Tweet123SendShare
Previous Post

Waytha Isytihar Sokong BN Menjelang PRU15

Next Post

PRU-15: BN Sabah Akan Cadang Nama Calon TPM

Related Posts

BN, PH Bentuk Kerjasama Antara Parti Pusat, Negeri Hadapi PRN Sabah – Zahid Hamidi

BN, PH Bentuk Kerjasama Antara Parti Pusat, Negeri Hadapi PRN Sabah – Zahid Hamidi

11/05/2025
0

KUALA LUMPUR: Gabungan parti dalam kerajaan MADANI, khususnya Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH), perlu disertai dengan kerjasama erat...

Majoriti Bertambah Di PRK Ayer Kuning, Bukti Rakyat Kembali Sokong BN – Ahmad Zahid

Majoriti Bertambah Di PRK Ayer Kuning, Bukti Rakyat Kembali Sokong BN – Ahmad Zahid

28/04/2025
0

GUA MUSANG - Kemenangan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Ayer Kuning dengan pertambahan majoriti daripada pelbagai kaum...

Next Post
PRU-15: BN Sabah Akan Cadang Nama Calon TPM

PRU-15: BN Sabah Akan Cadang Nama Calon TPM

Please login to join discussion
MYNEWSHUB

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd

Navigate Site

  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

Follow Us

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Utama & Sensasi
  • Berita
    • Antarabangsa
    • Dalam Negara
    • Ekonomi
    • Jenayah
  • Politik
  • Gaya Hidup
    • Agama
    • Artis
    • Gajet
    • Kesihatan
    • Resepi
    • Sukan
  • Hangat
  • Video Viral

© Hakcipta Terpelihara Mynewshub. Dikuasakan oleh Infinity Media Digital Sdn Bhd