Tuesday, May 30, 2023

Creating liberating content

Lelaki Miliki 13 Rekod...

IPOH - Polis menahan seorang lelaki dipercayai terlibat dalam kes samun sebuah kedai...

Menyesal Tidak Sudah, Lidah...

BENAR kata orang bahawa ada kesalahan yang dibayar cash atas segala tindakan yang dilakukan...

Pendapat Pembangkang Rebut Jawatan...

ARAU - Pandangan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak mengenai pemimpin pembangkang...

Pasangan Berkerusi Roda Semangat...

MIRI - Meskipun kesihatan tidak begitu baik dan terpaksa berkerusi roda, sepasang suami...

Iran Sekat Akses Internet Ketika Tunjuk Perasaan Telah Mengorbankan 11 Nyawa

PARIS: Iran menyekat akses internet mulai hari ini (Khamis) selepas bantahan oleh rakyatnya telah meragut sekurang-kurangnya 11 nyawa, berikutan kematian seorang wanita muda dalam tahanan polis.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Kemarahan orang ramai telah memuncak di republik Islam itu sejak pihak berkuasa pada Jumaat mengumumkan kematian Mahsa Amini, 22, yang ditahan kerana didakwa memakai tudung dengan cara yang “tidak wajar”.

Aktivis berkata wanita itu, yang nama pertama Kurdishnya ialah Jhina, telah dipukul di kepala, namun dakwaan dinafikan oleh pegawai, yang telah mengumumkan siasatan.

Selama enam malam berturut-turut, beberapa penunjuk perasaan wanita dengan berani menanggalkan tudung mereka dan membakarnya atau memotong rambut mereka secara simbolik sebelum bersorak-sorai kepada orang ramai, menurut rakaman video yang tersebar di media sosial.

“Tidak untuk bertudung, tidak untuk serban, ya untuk kebebasan dan kesaksamaan!” penunjuk perasaan di Tehran kedengaran melaungkannya dalam perhimpunan yang turut disokong oleh protes solidariti di luar negara.

Terdapat kebimbangan antarabangsa yang semakin meningkat mengenai tindakan keras Iran terhadap penunjuka perasaan, termasuk dari Presiden AS Joe Biden ketika berucap di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

UtusanOnline-

Kategori

Leave a Reply