Sample Page Title

Pusat Membanteras Rasuah dan Kronisme (C4) menggesa agar bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) Lodin Wok Kamaruddin disiasat berhubung peranannya dalam skandal kapal tempur pesisir (LCS).

Ikuti Mynewshub: Telegram

Pada sidang akhbar hari ini, Pengarah C4 Cynthia Gabriel berkata pihaknya akan menghantar memorandum kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam masa terdekat untuk meningkatkan tekanan bagi menangkap mereka yang didakwa terlibat dalam penyelewengan.

“Lodin terlepas daripada siasatan tetapi namanya ada di mana-mana,” katanya sambil menambah Lodin memegang jawatan dalam tujuh entiti kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), di mana sebahagian daripadanya terlibat dalam proses perolehan LCS.

“Sebagai ketua pegawai eksekutif LTAT dan pengarah Perimekar ketika itu, Lodin menyelia pemindahan dana haram ke dalam akaun Perimekar. Sebanyak 20 peratus saham Perimekar ketika itu dimiliki oleh Boustead Holding Berhad (BHB), di mana Lodin adalah pengarah urusan kumpulan sejak 1991.

“Dia juga merupakan pengerusi eksekutif Boustead Heavy Industries Corporation Bhd (BHIC) sehingga dia melepaskan semua jawatan pada 2018,” katanya.

Selain itu, Lodin juga pernah menjadi pengerusi Boustead Naval Shipyard (BNS), kontraktor Kementerian Pertahanan bagi pembinaan enam frigat di bawah program LCS.

BHIC mengawal 27.77 peratus kepentingan dalam BNS.

“Lodin juga pernah memegang jawatan lembaga pengarah dan pengerusi Affin Bank – bank yang sama digunakan oleh Perimekar. Lebih penting lagi, BNS telah menjanjikan semua hak dan pendapatan masa depannya kepada Affin Bank sebagai cagaran untuk mendapatkan pinjaman yang besar, dengan hartanah terjejas bernilai hampir RM 6 bilion.

“Affin Bank sendiri adalah sebahagian daripada kumpulan yang sama seperti kebanyakan syarikat yang disebutkan di atas; LTAT memiliki 33.08 peratus saham Affin, manakala Boustead Holdings memiliki 20.85 peratus daripadanya,” katanya.

Dia juga menegaskan bahawa Lodin turut terbabit dalam dua skandal lain, iaitu 1MDB dan Scorpene.

“Kami tidak mempunyai masalah untuk menghantar memorandum kepada SPRM, tetapi kami bimbang tentang kekurangan tindakan daripada SPRM,” katanya.

Sementara itu, pengarah penyelidikan C4 Bryan Cheah berkata SPRM mesti menjelaskan mengapa ia tidak membuka siasatan terhadap individu penting yang terlibat dalam skandal LCS, termasuk Lodin, bekas perdana menteri Najib Razak dan bekas menteri pertahanan Ahmad Zahid Hamidi.

“Bekas panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan pengarah urusan BNS Ahmad Ramli Mohd Nor menjadi satu-satunya orang yang didakwa berhubung skandal LCS.


“Ini amat mengecewakan kerana bukti menunjukkan bahawa dia tidak boleh bertindak bersendirian malah bukan individu utama dalam mendalangi. skandal besar-besaran, tugas yang hanya tersedia untuk mereka yang menduduki jawatan tertinggi dalam kerajaan,” katanya.

Dedah hasil siasatan

Dia juga menuntut SPRM mendedahkan hasil siasatan berhubung skandal LCS yang dikumpul setakat ini.

“Mereka telah melewat-lewatkan siasatan dalam perkara ini terlalu lama, berulang kali menangguhkan pengeluaran penemuan ini,” tambah Cheah.

Pada 16 Ogos, Ramli didakwa atas tiga pertuduhan pecah amanah jenayah (CBT) membabitkan RM21.08 juta berhubung projek LCS.

Bulan lalu, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dalam laporannya mendedahkan lebihan besar dalam kos berjumlah RM1.4 bilion dalam kontrak LCS RM9 bilion, dengan RM6 bilion dibayar pada 2020.

Walaupun kerajaan telah membayar jumlah yang begitu besar, tiada satu pun kapal telah disiapkan selepas lapan tahun. Projek ini telah dimulakan pada tahun 2014.

Peranan Lodin disorot dalam audit forensik oleh BHIC di mana dia terlibat dalam projek LCS pada peringkat awalnya tetapi dia juga berkhidmat sebagai pengerusi BHIC dan terlibat dalam 1MDB.

Lodin pertama kali disebut dalam laporan audit BHIC berkenaan dengan Contraves Advanced Devices Sdn Bhd (CAD).

BHIC telah membeli 51 peratus kepentingan dalam CAD pada harga RM25 juta. Ideanya adalah untuk BHIC mempunyai platform untuk bekerjasama dengan kontraktor pertahanan Jerman Rheinmetall Air Defense (RAD).

Bagaimanapun, laporan audit mendapati lembaga pengarah BHIC, yang diketuai oleh Lodin, bersetuju dengan saranan supaya kawalan pengurusan CAD kekal bersama RAD kerana mereka mempunyai “kepakaran dalaman” untuk menguruskan syarikat.

Lodin dikenali sebagai sekutu Najib.

-Malaysia Kini

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Data Pelanggan Hotel Shangri-La Digodam

SINGAPURA: Rangkaian hotel mewah Kumpulan Shangri-La memaklumkan pangkalan data pelanggannya di lapan negara Asia...

Korea Utara Didakwa Lancar Dua Peluru Berpandu Balistik

SEOUL: Tentera Korea Selatan mendakwa Pyongyang melancarkan dua peluru berpandu balistik pada awal pagi...

Raja Permaisuri Agong Seru Kerajaan Tubuh Pusat Latihan Demensia

KUALA LUMPUR: Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, hari ini menyeru...

KPDNHEP Bincang Isu Bekalan Telur Ayam Isnin Ini

IPOH - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan mengadakan Mesyuarat...

Angka Korban Letupan Bom Di Kabul Meningkat Kepada 35 Orang

KABUL: Angka kematian akibat serangan bom berani mati di sebuah pusat pendidikan di ibu...

KSM Lulus 541,315 Kuota Pengambilan Pekerja Warga Asing

PUTRAJAYA - Kementerian Sumber Manusia (KSM) meluluskan sejumlah 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing...

Dua Lelaki Bermotosikal Tembak Kereta Di Sitiawan

LUMUT – Dua lelaki menaiki sebuah motosikal menembak cermin belakang sebuah kereta yang diparkir...