Sample Page Title

SEREMBAN – Mendakwa akan berlaku kemunculan Imam Mahdi pada hari Arafah lalu antara punca Tarekat al-Naqsyabandiah al-Khalidiyyah yang dipimpin Habib Shah Firdaus Habih Ahmad diarahkan ditutup oleh pihak berkuasa.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad berkata, berdasarkan maklumat dipercayai separuh daripada 300 pengikut Habib Shah Firdaus Habih Ahmad yang berada di Arab Saudi sejak Mac lalu sudah pulang ke Malaysia selepas mendapati tiada apa-apa berlaku pada hari Arafah.

“Mereka kemudiannya datang dan membuat laporan kepada pihak Jabatan Mufti Negeri Sembilan. Bagaimanapun, pemimpinnya (Habib Shah Firdaus Habih Ahmad) masih berada di sana.

“…Dan dipercayai juga baki pengikutnya ada yang tidak dapat pulang (Malaysia) kerana kehabisan wang dan ada yang tidak mahu pulang,” katanya pada Sabtu.

Mohd Yusof berkata, selepas peristiwa besar itu tidak berlaku, Habib Shah Firdaus bersama pengikutnya yang masih tinggal di situ menunggu pula tarikh 10 Muharam bagi menantikan peristiwa sama.

“Saya turut difahamkan ada ahli tarekat lain yang bukan di bawah pimpinannya ketika mengerjakan haji baru-baru ini, ternampak Habib Shah Firdaus malah memujuknya untuk pulang ke Malaysia, namun dia enggan malah berkeras untuk terus berada di sana,” katanya.

Jelas Mohd Yusof, dalam tempoh enam bulan ini, pihaknya akan membuat siasatan dan pihaknya juga ada berhubung dengan pihak Konsulat Malaysia di Jeddah, sebab pihak konsulat pasti tahu di mana dia berada.


“Saya yakin kerajaan jika mahu tahan dia pun boleh iaitu hasil kerjasama dengan pihak berkuasa di sana, tetapi setakat ini kami masih tunggu dan melihat apa yang dia mahu buat pada 10 Muharam (8 Ogos) ini,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd Yusof berkata, perkara lain yang menyebabkan pengikutnya hilang kepercayaan semasa di Arab Saudi adalah amalannya yang melakukan tiga kali sujud ketika solat dengan sujud yang terakhir dia dikatakan mengucup sejadah.

“Selepas sujud dua kali, sepatutnya kita bangun, tetapi dia sujud sekali lagi sebelum mengucup sejadah, itu diberitahu oleh pengikutnya yang telah pun tidak bersamanya lagi,” katanya.

Sinar Harian pada Khamis melaporkan, sebuah pusat pengamalan tarekat Al-Naqsyabandiah Al-Khalidiyyah di Labu di sini diarahkan tutup selama enam bulan susulan terdapat aduan mengenai perbuatan atau perkara yang bercanggah dengan hukum syarak.

Penutupan pusat itu dibuat agar siasatan lanjut dapat dilakukan sebelum Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Negeri Sembilan membuat keputusan sama ada membatalkan atau tidak pendaftaran tarekat tersebut.

-Sinar Harian

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Lesen Untuk Penunggang P-Hailing Berbeza Daripada GDL

Lesen vokasional khas yang perlu diambil oleh penunggang perkhidmatan p-hailing tidak sama seperti lesen...

Lantikan S Gobi Krishnan Dibatalkan – Shahidan

KUALA LUMPUR : Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim membatalkan pelantikan S...

Puspakom Sedia Tambah Baik Pemeriksaan Kenderaan Berat

SHAH ALAM - Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) bersedia untuk memberikan kerjasama penuh terhadap...

Skandal LCS: Fail Dibuka, Laporan Siasatan Akan Diumum SPRM

SUBANG JAYA – Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beberapa fail telah...

Pemandu Lelaki Cedera Dipukul Selepas Langgar Pagar Rumah, Kereta

Kulai : Seorang pemandu pacuan empat roda cedera dipukul orang awam selepas dia bertindak...

Harga Petrol RON97 RM4.40, Turun 10 Sen

PUTRAJAYA : Harga runcit petrol RON97 turun sebanyak 10 sen kepada paras RM4.40 seliter...

Hishammuddin Digesa Jelaskan Isu LCS Di Dewan Negara

Dua pemimpin Pakatan Harapan (PH) hari ini mendesak Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein memberi penjelasan...