Saturday, April 20, 2024

Creating liberating content

Korea Selatan Guna Pengiraan...

SEOUL: Korea Selatan akan memansuhkan kaedah pengiraan umur yang sedia ada dan menerima...

JKNJ Nafi Arah SJKC...

JOHOR BAHRU - Jabatan Kesihatan Johor (JKNJ) menafikan pihaknya mengarah sebuah sekolah jenis...

MP ‘Seksi’ Ketika Angkat...

BRAZIL - Seorang Ahli Parlimen Brazil menerima ugutan rogol selepas memakai pakaian yang...

Isu Hina Institusi Raja,...

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) sudah melengkapkan kertas siasatan terhadap bekas Perdana...

92 Peratus Kes Hospital KKM Selesai

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) menyelesaikan 92 peratus daripada 57,355 kes tertunggak yang dilaporkan di hospital kerajaan pada September 2021.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Menterinya, Khairy Jamaluddin, berkata ia membabitkan 53,785 kes berkaitan prosedur pembedahan dan 3,570 kes berkaitan prosedur bukan pembedahan.

Beliau berkata, kes prosedur pembedahan meliputi pembedahan am, pembedahan neuro, pembedahan paediatrik, pembedahan plastik dan rekonstruktif, pembedahan kardiotorasik, pembedahan vaskular, urologi, ginekologi, ortopedik, oftalmologi dan otorinolaringologi.

Kes prosedur bukan pembedahan pula, katanya, termasuklah ujian tidur, ujian fungsi paru-paru, prosedur sel stem, radioterapi dan simulasi topografi berkomputer (CT) serta angiografi koronari.

“Usaha menangani kes tertunggak itu dilakukan dengan beberapa inisiatif KKM termasuk penyumberluaran pesakit KKM ke hospital swasta dan pembukaan semula dewan bedah elektif di hospital KKM secara berperingkat bermula pada Oktober 2021.

“Inisiatif pembedahan elektif hari Sabtu antara jam 8 pagi hingga 5 petang di hospital berpakar di seluruh negara bermula pada Disember 2021 serta melaksanakan pembedahan secara besar-besaran.

“Ia termasuklah Inisiatif Pembedahan Urologi Berskala Besar (MUSI) di Hospital Selayang pada Februari lalu; Inisiatif Pembedahan Katarak Berskala Besar di Hospital Tawau pada Mac dan Inisiatif Karnival Pembedahan Tawau di Hospital Tawau pada Jun lalu,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.


Khairy berkata, menerusi pendekatan inisiatif berkenaan, sehingga 31 Julai lalu, sebanyak 52,522 prosedur bagi kes tertunggak dapat dilaksanakan iaitu membabitkan 48,952 kes berkaitan prosedur pembedahan dan 3,570 kes berkaitan prosedur bukan pembedahan.

“Ini bermakna, 92 peratus daripada jumlah kes tertunggak yang dicatatkan pada September tahun lalu berjaya diselesaikan.

“Bagaimanapun, jumlah kes yang masih tertunggak sehingga 31 Julai adalah sebanyak 4,833 kes dan hanya membabitkan prosedur pembedahan daripada disiplin pembedahan paediatrik dan pembedahan kardiotorasik,” katanya.

Beliau berkata, KKM akan terus berusaha mempertingkatkan perkhidmatan kesihatan kepada seluruh Keluarga Malaysia dan komited menyelesaikan baki 4,833 kes yang masih tertunggak dalam tempoh terdekat.

Jelas beliau, pandemik COVID-19 memberi impak terhadap sistem dan perkhidmatan kesihatan di seluruh negara dengan menyaksikan kes bukan COVID-19 terutamanya kes pembedahan elektif turut terkesan dan terpaksa ditunda semasa kemuncak pandemik.

-Berita Harian

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori