Sample Page Title

KUALA LUMPUR : Mana-mana Ahli Dewan Rakyat yang bertukar parti, baik dalam gabungan sama atau berbeza akan kehilangan kerusi Parlimen disandang.

Ikuti Mynewshub: Telegram

Itu antara lapan parameter utama dalam penggubalan Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) (No 3) 2022 berkaitan larangan Ahli Parlimen bertukar parti, yang dibentang oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Dewan Rakyat, hari ini.

Perdana Menteri berkata, Ahli Dewan Rakyat yang meninggalkan parti politiknya selepas menang pilihan raya untuk menjadi wakil rakyat Bebas juga perlu mengosongkan kerusi disandang.

Jelasnya, RUU itu memperincikan keanggotaan Ahli Dewan Rakyat merujuk kepada keahlian mereka dalam sesebuah parti politik, dan bukan keanggotaan parti itu dalam mana-mana gabungan.

Bagaimanapun, katanya, RUU itu turut memperuntukkan beberapa pengecualian kepada wakil rakyat yang bertukar parti, antaranya Ahli Dewan Rakyat dipecat daripada partinya tidak perlu mengosongkan kerusi Parlimen disandang.

“Ahli Dewan Rakyat yang keluar daripada parti politik dalam satu parti gabungan dan menyertai parti politik yang lain dalam parti gabungan yang sama atau berbeza, adalah terhenti menjadi Ahli Dewan Rakyat.

“Mana-mana Ahli Dewan Rakyat yang bertukar parti atau meninggalkan parti politik yang beliau menjadi calon semasa pilihan raya, untuk menjadi Ahli Dewan Rakyat Bebas, akan terhenti menjadi Ahli Dewan Rakyat dan perlu mengosongkan kerusi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan RUU Perlembagaan (Pindaan) (No 3) 2022 berkaitan larangan Ahli Parlimen bertukar parti di Dewan Rakyat, hari ini.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri memaklumkan, RUU memperincikan keanggotaan seorang Ahli Dewan Rakyat merujuk kepada keahlian dalam parti politik sahaja, dan tidak membabitkan keanggotaan partinya dalam mana-mana gabungan.

Ia bermakna, sekiranya sesebuah parti politik keluar daripada gabungannya seperti yang berlaku pada 2020 apabila BERSATU memutuskan untuk keluar daripada Pakatan Harapan (PH), parti itu tidak kehilangan kerusi.


Menurut Perdana Menteri, keanggotaan Ahli Dewan Rakyat dalam parti gabungan tidak diambil kira kerana persoalan dasar yang menjadi asas kepada penggubalan RUU itu adalah membabitkan keahlian mereka dalam parti politik.

“Penggunaan simbol parti politik atau simbol parti gabungan tidak akan diambil kira dalam RUU berkaitan dengan larangan Ahli Dewan Rakyat bertukar parti,” katanya.

Berhubung pengecualian dalam RUU itu, katanya, selain pemecatan Ahli Dewan Rakyat daripada parti, RUU berkenaan turut mengecualikan kewajipan mengosongkan kerusi kepada Ahli Dewan Rakyat, jika parti politik mereka terbubar atau pendaftaran parti politik itu dibatalkan.

Selain itu, katanya, pengecualian itu turut diberikan kepada mana-mana Ahli Dewan Rakyat yang dipilih menjadi Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Pada masa sama, katanya, RUU itu turut menyediakan peruntukan sama untuk Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dengan memasukkan seksyen baharu 7A ke dalam Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan.

Namun, seperti dimaklumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar sebelum ini, penguatkuasaan seksyen 7A itu tertakluk kepada persetujuan Sultan dan Yang di-Pertua negeri serta kelulusan di peringkat DUN.

Terdahulu, Ismail Sabri mula membentangkan RUU itu di Dewan Rakyat sekitar jam 11.40 pagi, untuk ia mula dibahaskan selama dua hari bermula hari ini.

Selepas perbahasan dan penggulungan, undian belah bahagian perlu dilaksanakan untuk membolehkan RUU itu diluluskan di Dewan Rakyat.

Perkara 159 Perlembagaan memperuntukkan sesuatu RUU bagi meminda Perlembagaan, selain yang dikecualikan daripada peruntukan itu, hanya boleh diluluskan di Parlimen dengan sokongan tidak kurang dua pertiga pada bacaan kali kedua dan ketiga.

-Berita Harian

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Kanada Berisiko Dilanda Taufan Fiona Hari Ini

KANADA: Hujan lebat dan angin kencang yang dibawa Taufan Fiona sudah melanda Bermuda yang...

Varian Baharu Omicron, BF.7 Dikenal Pasti

WASHINGTON – Saintis-saintis menemui satu lagi varian terbaharu Covid-19 yang bermutasi menjadi lebih kebal...

Bayi Perempuan Baru Lahir Ditinggalkan Di Atas Jalan Raya

KENINGAU: Seorang bayi perempuan yang baru lahir dan masih bertali pusat ditemui ditinggalkan di...

Lelaki Panah Anjing Hingga Mati Dicari Polis

PETALING JAYA: Polis sedang mengesan individu yang bertindak membunuh anjing terbiar dengan menembaknya dengan...

Antara Setiakawan Tok Mat Dan “Poster Boy” BN

Tiada siapa boleh mempertikaikan semangat setiakawan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Mohamad...

‘Datin’ Isteri Bekas Ahli Perniagaan Maut Dibunuh

SEREMBAN – Seorang wanita warga emas bergelar ‘Datin’ maut selepas dipercayai bergelut dengan suspek...

PM Cipta Sejarah Ucap Dalam BM Pada Perhimpunan PBB

New York : Enam puluh lima tahun selepas seorang pemimpin negara bernama Ismail mencipta...