Thursday, December 7, 2023

Creating liberating content

KBS Kenal Pasti Penaja...

KUALA LUMPUR - Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata...

RMK11: TNB Perlis Komited...

KANGAR – Tenaga Nasional Berhad (TNB) Perlis komited untuk menyalur bekalan elektrik secukupnya...

6,623 Kes Baru Covid-19,...

Kementerian Kesihatan (KKM) merekodkan 6,623 kes baru Covid-19 semalam, menjadikan jumlah terkumpul kes...

Neymar Hantar Bola Guna...

PARIS - Neymar membuktikan dirinya seorang pemain yang memiliki kemahiran luar biasa apabila...

Pengasuh Didakwa Cakar, Pukul Bayi 11 Bulan

Melaka: Seorang pengasuh Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ayer Keroh, di sini, hari ini, atas pertuduhan menganiaya seorang bayi perempuan berusia 11 bulan dengan cara mencakar pipi dan memukul tubuh mangsa, minggu lalu.

Ikuti Mynewshub: Facebook,TwitterTikTokTelegram, Instagram

Tertuduh, Nabilah Md Johan, 27, dari Kampung Tedong, Merlimau, di sini, mengangguk faham sejurus dibacakan pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Nariman Badruddin, namun tidak mengaku tidak bersalah serta meminta dibicarakan.

Berdasarkan pertuduhan, dia sebagai orang yang mempunyai pemeliharaan iaitu guru atau pengasuh didapati menganiaya bayi terbabit berusia 11 bulan ketika kejadian dengan cara mencakar pipi sebelah kiri dan memukul badan mangsa dengan tangan.

Kesalahan itu didakwa dilakukannya di Taska Ummi Ana, No 43, Jalan Sri Emas 25, Taman Seri Telok Emas pada 18 Mei lalu, kira-kira 5.30 petang hingga jam 5.45 petang.

Bagi kesalahan itu dia dituduh mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau dengan denda maksimum RM20,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya N Sivashangari yang menjalankan pendakwaan mencadangkan jaminan RM30,000 dengan seorang penjamin serta syarat tambahan tidak boleh mengganggu mangsa.


Peguam bela, Ab Kadir Ismail yang mewakili tertuduh bagaimanapun membantah jumlah jaminan ditawarkan.

“Jumlah jaminan yang ditawarkan terlalu tinggi, mohon mahkamah menetapkan jumlah jaminan yang munasabah.

“Penjamin adalah ibu tertuduh sendiri,” katanya.

Selepas mendengar permohonan kedua-dua pihak, Nariman menetapkan jaminan RM8,000 dengan seorang penjamin serta syarat tertuduh tidak mengganggu saksi pendakwaan dalam apa juga keadaan sehingga perbicaraan selesai.

Mahkamah kemudian menetapkan 23 Jun depan untuk sebutan semula kes bagi mendapatkan laporan perubatan mangsa dean serahan dokumen.

HarianMetro-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori