Sample Page Title

PUTRAJAYA – Beberapa inisiatif disasarkan berkemungkinan besar akan melewati tempoh disiapkan tahun 2023 kerana kesukaran yang melibatkan pindaan Perlembagaan Persekutuan, pindaan perundangan semasa serta pewujudan perundangan baharu.

Ikuti Mynewshub: Facebook,TwitterTikTokTelegram, Instagram

Pusat Governans Integriti dan Anti-Rasuah Nasional (GIACC) Jabatan Perdana Menteri dalam satu kenyataan memaklumkan terdapat kemajuan terkini pelaksanaan Pelan Antirasuah Nasional (NACP) sehingga 31 Disember 2021 seperti yang dimaklumkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti Rasuah (JKKMAR) Siri 15 pada 19 Mei lalu.

Katanya, GIACC telah mula mengumpul data dan input berkaitan bagi pembangunan NACP pasca 2023 agar pembaharuan dalam aspek governans, integriti dan antirasuah dilaksanakan secara berterusan dan sesuai dengan perubahan semasa.

“Terdapat 37 inisiatif NACP telah selesai disiapkan pada tahun 2021 manakala 74 inisiatif masih dalam tindakan Ketua Agensi Peneraju untuk disiapkan pada tahun 2022 dan 2023.

“Bagi 74 inisiatif yang masih dalam tindakan adalah melibatkan 30 inisiatif yang ditetapkan untuk selesai disiapkan sehingga Disember 2022 dan 44 inisiatif yang ditetapkan untuk selesai disiapkan sehingga Disember 2023,” katanya, hari ini.

Kenyataan itu menyebut, dalam mesyuarat itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan bahawa kerajaan sentiasa memberi komitment untuk menambah baik tadbir urus dan memantapkan nilai integriti dalam usaha memecah rantaian rasuah di negara ini.


Katanya, komitmen kerajaan itu dizahirkan melalui Pelan Antirasuah Nasional 2019-2023 yang diperkenalkan pada tahun 2019.

“Malah, mesyuarat JKKMAR mengambil maklum akan gerak kerja dan kemajuan berkaitan pelaksanaan NACP 2019-2023 dalam memastikan penambahbaikan aspek governans, integriti dan antirasuah dapat dilaksanakan secara berterusan bagi mencapai hasrat negara yang bebas rasuah dan berintegriti.

“Pihak GIACC akan terus memantau pelaksanaan inisiatif NACP yang dilaksanakan 27 Ketua Agensi Peneraju dan akan melapor kemajuannya di mesyuarat JKKMAR,” katanya.

Tambah kenyataan itu, publisiti dan promosi bagi inisiatif NACP di bawah seliaan Ketua Agensi Peneraju perlu lebih giat dilaksanakan bagi memastikan maklumat yang tepat dapat disalurkan kepada rakyat.

-Kosmo Online

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Data Pelanggan Hotel Shangri-La Digodam

SINGAPURA: Rangkaian hotel mewah Kumpulan Shangri-La memaklumkan pangkalan data pelanggannya di lapan negara Asia...

Korea Utara Didakwa Lancar Dua Peluru Berpandu Balistik

SEOUL: Tentera Korea Selatan mendakwa Pyongyang melancarkan dua peluru berpandu balistik pada awal pagi...

Raja Permaisuri Agong Seru Kerajaan Tubuh Pusat Latihan Demensia

KUALA LUMPUR: Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, hari ini menyeru...

KPDNHEP Bincang Isu Bekalan Telur Ayam Isnin Ini

IPOH - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan mengadakan Mesyuarat...

Angka Korban Letupan Bom Di Kabul Meningkat Kepada 35 Orang

KABUL: Angka kematian akibat serangan bom berani mati di sebuah pusat pendidikan di ibu...

KSM Lulus 541,315 Kuota Pengambilan Pekerja Warga Asing

PUTRAJAYA - Kementerian Sumber Manusia (KSM) meluluskan sejumlah 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing...

Dua Lelaki Bermotosikal Tembak Kereta Di Sitiawan

LUMUT – Dua lelaki menaiki sebuah motosikal menembak cermin belakang sebuah kereta yang diparkir...