Wednesday, May 22, 2024

Creating liberating content

Tokan Dadah Sembur Serbuk...

SIK - Gara-gara ingin melarikan diri daripada ditahan dalam operasi jihad dadah, seorang...

Sultan Ibrahim Turut Perkenan...

JOHOR BAHRU – Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar petang ini memperkenankan...

Sindiket Edar Dadah Berbentuk...

KUANTAN - Polis Pahang membongkar satu taktik baharu sindiket pengedaran dadah di negeri...

Jururawat Penting Dalam Pencegahan...

PUTRAJAYA - Jururawat memainkan peranan yang penting dalam mencegah ‘Healthcare Associated Infection’ (HCAI)...

Cacar Monyet Bukan Penyakit Gay – WHO

GENEVA – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesahkan bahawa jangkitan virus cacar monyet yang dikesan terutamanya di Eropah dan Amerika Syarikat (AS), merebak melalui hubungan seks dalam kalangan lelaki gay dengan kira-kira 200 kes disahkan dan disyaki di 12 negara.

Ikuti Mynewshub: Facebook,TwitterTikTokTelegram, Instagram

Menurut laman berita Thaiger kelmarin, WHO menegaskan bahawa penyakit berkenaan bukan terhad kepada komuniti tertentu.

Pegawai Jabatan HIV Global, Hepatitis dan Program Penyakit Kelamin WHO, Andy Seale berkata, terdapat banyak stigma dan diskriminasi menyelubungi ba­nyak penyakit sebelum ini.

“Walaupun kita lihat sebilangan kes direkodkan dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan sejenis, ini bukan pe­nyakit gay,” kata beliau.

Sementara itu, kerajaan Thailand sedang mewujudkan pusat kecemasan baharu bagi memantau penularan virus cacar mo­nyet dengan Jabatan Kawalan Penyakit memantau keadaan semasa jika merebak lebih jauh.

Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC) Eropah pula mengatakan, pihaknya mengutamakan penglibatan masyarakat untuk mengekang penularan virus tersebut.

Jurucakapnya berkata, usaha harus dilakukan bagi memastikan cacar monyet tidak mencetuskan prejudis terhadap orientasi seksual.

“Mesejnya adalah jangkitan cacar monyet tidak tertumpu kepada orientasi seksual seseorang atau mereka (gay) adalah golongan yang semestinya akan mendapat penyakit itu,” jelasnya.


Dalam pada itu, aplikasi janji temu Grindr yang khusus untuk komuniti gay, biseksual dan transgender telah menyebarkan berita tentang virus itu kepada 11 juta penggunanya.

Grindr menghantar amaran dalam 13 bahasa berbeza kepada penggunanya di Britain dan Eropah di mana kebanyakan kes dikesan setakat ini.

Mesej itu mengandungi pautan kepada maklumat wabak ca­car monyet yang sahih dan terkini daripada pihak berkuasa kesihatan awam seperti CDC Eropah.

“Saya melihat pihak kami sendiri bertindak menjadi penghubung antara kumpulan di lapangan seperti CDC Eropah dan Agensi Keselamatan Kesihatan UK dengan pengguna-pengguna aplikasi ini,” kata Jack Harrison-Quintana selaku pengarah cabang advokasi Grindr, Grindr for Equality.

Wabak cacar monyet yang merebak ketika ini adalah ringan dengan gejala yang boleh sembuh dengan sendirinya. Ubat antiviral yang berkesan juga tersedia bagi merawat penyakit tersebut.

Sesiapa sahaja boleh dijangkiti walaupun kebanyakan kes melibatkan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Pegawai-pegawai kesihatan mengakui belum ada bukti penularan yang dikaitkan melalui cecair mani atau faraj.

-Kosmo Online

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori