Saturday, February 24, 2024

Creating liberating content

Surat Sokongan Bagi Urusan...

PUTRAJAYA - Penggunaan surat sokongan bagi urusan Kementerian Pendidikan hanya akan dipertimbangkan sekiranya...

Pandelela-Nur Dhabitah Raih Pingat...

KUALA LUMPUR - Gandingan Pandelela Rinong dan Nur Dhabitah Sabri meraih pingat perak...

Kesedaran Derma Darah Masih...

BALIK PULAU - Tahap kesedaran menderma darah masih rendah dengan hanya 2.2 peratus...

Tambang Percuma: 40,000 Pengguna...

SHAH ALAM - Hampir 40,000 pengguna Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) bagi laluan...

WHO Gesa Ukraine Musnahkan Patogen Berbahaya

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menggesa Ukraine supaya memusnahkan mana-mana patogen yang sangat berbahaya dalam makmalnya bagi mengelak risiko wabak ketika serangan Russia ke atas negara itu berterusan.

WHO memaklumkan bidang kuasanya termasuk promosi biosekuriti di makmal untuk mencegah pembebasan patogen secara tidak sengaja atau sengaja.

“Sebagai sebahagian daripada kerja, WHO mengesyorkan dengan tegas kepada Kementerian Kesihatan di Ukraine dan badan bertanggungjawab lain untuk memusnahkan patogen ancaman tinggi untuk mengelakkan sebarang potensi kebocoran,” kata agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu.

Menyedari kebimbangan yang boleh ditimbulkan oleh cadangan itu selepas loji janakuasa nuklear awam utama Ukraine terperangkap dalam pencerobohan Russia, WHO menekankan konteks kerjasama yang lebih luas selama bertahun-tahun dengan pihak berkuasa Ukraine untuk meningkatkan keselamatan makmal.

“WHO secara rutin membantu negara anggota dalam meningkatkan kapasiti kesihatan awam termasuk dengan memudahkan peningkatan keselamatan dan keselamatan makmal yang memegang sampel patogen membimbangkan kesihatan awam,” kata organisasi itu.

“Pejabat negara WHO di Ukraine sudah bekerja selama beberapa tahun dengan Kementerian Kesihatan dan rakan kongsi lain, termasuk negara anggota WHO yang lain untuk menyokong peningkatan biokeselamatan dan biosekuriti makmal, serta kapasiti kakitangan makmal, khususnya untuk bertindak balas terhadap pandemik COVID-19,” katanya.


Dalam cadangan amnya mengenai keselamatan makmal, WHO menekankan penilaian berasaskan risiko, jurucakap Tarik Jasarevic memberitahu pemberita di Geneva melalui pautan video dari Ukraine.

“Makmal hendaklah sentiasa melihat dan menilai keadaan mereka bagi memastikan terdapat cara untuk melupuskan patogen dengan selamat dalam kes ancaman yang biasanya berada di semua negara ini untuk tujuan kesihatan awam selain mengelak sebarang kemalangan berlaku.

“Ini adalah sebahagian daripada usaha kami memberikan nasihat kesihatan awam kepada setiap negara untuk cuba memastikan terdapat risiko yang diminimumkan terhadap sebarang bahaya kepada penduduk kerana sebarang kemungkinan kebocoran patogen secara tidak sengaja,” katanya.

BHonline-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori