Friday, March 1, 2024

Creating liberating content

Ramai Berbelah Bahagi Ambil...

PETALING JAYA – Permohonan untuk mendapatkan moratorium selama enam bulan telah mula dibuka...

“Saya Belum Ada Pasukan...

KUALA LUMPUR - Sekalipun berjaya menewaskan Kemboja 4-1 pada perlawanan persahabatan semalam, Ketua...

Naza Italia Lancar Bilik...

KUALA LUMPUR - Naza Italia Sdn Bhd, pengimport dan pengedar rasmi jenama Ferrari...

Video: Reaksi Masyarakat Apabila...

UCAPAN salam (Assalamualaikum) yang bermaksud 'selamat sejahtera ke atas kamu' merupakan ucapan yang...

Saingan Hingga 7 Penjuru Di PRN Johor Catat Sejarah

Pontian : Barisan Nasional (BN) Johor menyifatkan saingan antara empat hingga tujuh penjuru pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor ke-15 sebagai mencatat sejarah politik negeri itu.

Pengerusinya, Datuk Seri Hasni Mohammad berkata, beliau dimaklumkan senario itu berlaku di hampir kesemua 56 Pusat Penamaan Calon (PPC) di negeri itu pada hari ini.

“Hari ini, saya menyaksikan saingan paling ramai di Benut dengan empat calon bertanding berbanding sebelum ini.

“Berdasarkan suasana di PPC lain juga, BN akan bertanding empat hingga tujuh penjuru. Ia adalah keadaan di mana kita dapat melihat demokrasi berjalan dengan lancar dan dalam suasana kemesraan antara calon,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas selesai proses penamaan calon bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Benut di Dewan Serbaguna Benut di sini, hari ini.

Sementara itu, Hasni yang juga Ketua Penyelaras Pilihan Raya BN bagi PRN Johor berkata, beliau menyambut baik saingan dari lawan parti politik yang pelbagai.

“Saya percaya tidak ada parti yang mahu menyekat kemenangan siapa pun dan akan bertanding secara sihat.

“Saya juga percaya prosedur standard operasi (SOP) PRN Johor adil kerana beri peluang dan ruang kepada semua calon bertemu pengundi dan berkempen,” katanya.

Sementara itu, Isa yang juga calon PN berkata, pertandingan empat penjuru di DUN Benut akan memberi saingan sengit kepada setiap calon dan parti yang bertanding, sekali gus mampu memecahkan dominasi Benut sebagai kubu kuat Umno.

Menurutnya, persiapan rapi perlu dilakukan membabitkan jentera pilihan raya di setiap pusat daerah mengundi (PDM) supaya gerak kerja yang lebih berkesan dapat dilaksanakan dalam keadaan norma baharu ketika ini.


“Kali pertama bertanding di DUN Benut, saya sudah berdepan dengan saingan empat penjuru. Saya melihat persaingan empat penjuru ini sebagai satu bentuk demokrasi.

“Sebagai anak tempatan dan pernah berkhidmat sebagai guru di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Benut, saya lebih memahami hasrat warga tempatan di sini yang rata-ratanya adalah masyarakat luar bandar dan terbabit dalam aktiviti pertanian serta perikanan,” katanya.

Dalam pada itu, calon PKR Haniff@Ghazali berkata, beliau tidak gentar bersaing di DUN Benut walaupun terpaksa berhadapan penyandang Menteri Besar.

“Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu, saya bersaing dengan Datuk Seri Ahmad Maslan di Parlimen Pontian, namun tewas kepadanya.

“Namun kali ini, saya dan parti akan menyusun strategi dan gerak kerja lebih teratur dalam memenangi hati pengundi,” katanya.

Calon Pejuang Iskandar Noor pula berkata, beliau turut menyambut baik saingan empat penjuru di Benut dan berharap semua calon bertanding dengan berhemah.

“Saya akan fokus kepada pembangunan dalam bidang pertanian dan kelangsungan hidup pengundi,” katanya.

-Harian Metro

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori