Tuesday, February 27, 2024

Creating liberating content

Pemenang Pingat Perak Sukan...

PEMENANG pingat perak acara maraton Olimpik Rio, Feyisa Lilesa dari Ethiopia memberitahu dia...

Hebat Sangatkah Adnan? –...

Sesiapa yang mendokong kuat integriti, tidak akan melatah dan emosional terhadap pendedahan media....

Dr Mahathir Saksi Demonstrasi...

BEIJING - Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memulakan hari ketiga lawatan rasmi...

Langgar Kuarantin: MB Selangor...

SHAH ALAM - Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari bersedia untuk mengambil...

Doktor Kontrak Harap Jawatan Tetap Disertakan Caruman KWSP

PETALING JAYA : Kumpulan pegawai perubatan kontrak berharap peruntukan perjawatan tetap dijanjikan kerajaan bermula Jun ini akan menjadi kenyataan selain disertakan dengan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Jurucakap Hartal Doktor Kontrak, Dr. Mustapha Kamal A Aziz berkata, caruman KWSP antara permintaan yang dimuatkan dalam memorandum Hartal Doktor Kontrak.

“Sebab utama kami memilih menerima caruman KWSP kerana tidak mahu membebankan kerajaan pada masa akan datang selain kami juga berpendapat sistem pencen sudah tidak relevan,” katanya ketika dihubungi semalam.

Kelmarin, kerajaan bersetuju mewujudkan sebanyak 8,686 jawatan tetap tambahan membabitkan pegawai perubatan, pegawai pergigian dan pegawai farmasi di Kementerian Kesihatan bermula Jun depan sehingga 2025.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 4,186 jawatan tetap tambahan akan diwujudkan pada tahun ini bagi tujuan melantik seramai 3,586 pegawai perubatan, 300 pegawai pergigian dan 300 pegawai farmasi.

Mengulas sama ada semua pegawai perubatan kontrak yang menyertai Hartal Doktor Kontrak memilih caruman KWSP, Dr. Mustapha Kamal berkata, perkara itu antara yang diperjuangkan oleh rata-rata pegawai perubatan kontrak sebelum ini.

“Semuanya bergantung kepada Akta Pencen dan untuk perkara ini, kita minta dan berharap Menteri Kesihatan (Khairy Jamaluddin) dapat jelaskan secara terperinci mengenai kriteria pelantikan tetap tersebut,” katanya.


Pada masa sama, Dr. Mustapha yang mewakili pegawai perubatan kontrak tetap berharap berharap lantikan tetap seperti dijanjikan pada Jun nanti akan menjadi realiti.

“Keputusan Mesyuarat Jemaah Menteri adalah petanda positif buat kami. Kita berharap pelan hala tuju untuk pengambilan seperti yang dinyatakan Menteri Kesihatan dapat dilakukan.

“Kita mahu, apa yang Khairy cakap itu dapat dikotakan. Semua ini, bukan untuk kami semata-mata, ini juga adalah untuk rakyat bagi membolehkan mereka menerima perkhidmatan perubatan yang terbaik,” katanya.

Dalam pada itu katanya, lantikan tetap bukan sahaja memberi kebaikan kepada doktor-doktor kontrak malah memberi kebaikan kepada perubatan negara malah memenuhi pelan Menteri Kesihatan iaitu melahirkan lebih ramai pakar perubatan dalam negara.

“Bagaimanapun, saya percaya, pengumuman kerajaan ini juga merupakan satu penghargaan setelah dua tahun doktor-doktor kontrak berhempas pulas melawan Covid-19,” katanya.

-Utusan Online

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori