Sample Page Title

PUTRAJAYA : Kes salah laku seksual terhadap kanak-kanak antara tahun 2020 dan 2021 menunjukkan peningkatan yang membimbangkan, kata Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat.

Sewaktu berucap di Pembukaan Tahun Perundangan 2022 di Putrajaya hari ini, beliau berkata, bagi tempoh masa yang dimaksudkan, pendaftaran kes tersebut meningkat sebanyak 42 peratus.

Tengku Maimun berkata, ada keperluan untuk mewujudkan lebih banyak mahkamah berkaitan bagi menangani peningkatan kes tersebut.

“Kesalahan seksual terhadap kanak-kanak adalah masalah yang amat serius, dan sehubungan itu, Badan Kehakiman telah mengadakan dialog dengan Badan Eksekutif untuk mewujudkan lebih banyak mahkamah jenayah seksual untuk mendengar kes-kes ini.

“Langkah ini akan meningkatkan penjawatan khusus dalam Badan Kehakiman untuk mahkamah-mahkamah ini. Kami harap langkah ini dapat membantu mengurangkan jumlah kes,” katanya lagi.

Berucap lanjut, Tengku Maimun berkata, kes komersial dianggap sebagai signifikan kerana, pada tahap tertentu, ia merupakan petunjuk kepada ekonomi negara, kerana pertikaian merupakan salah satu kaedah pengukuran perdagangan dan perniagaan aktif.

Beliau berkata, jumlah kes komersial telah menunjukkan penurunan antara tahun 2017 hingga tahun 2021, dengan kadar penurunan kes antara 2020 hingga 2021 adalah sebanyak 6 peratus.

“Bagaimanapun hanya 55,305 kes direkodkan pada 2021, berbanding 119,258 kes pada 2017. Ini merupakan penurunan membimbangkan sebanyak 53.6 peratus dalam tempoh hanya lima tahun sahaja,” katanya lagi.

Menyentuh mengenai jumlah kes dadah, Tengku Maimun berkata, tidak ada perubahan yang ketara dari segi statistik rekod, malah ada sedikit peningkatan dari segi pendaftaran kes bagi tahun 2020 hingga 2021, iaitu sebanyak 1.8 peratus.


Beliau berkata jumlah kes dadah yang didaftarkan antara 2017 hingga 2021 seperti sama, dan tidak banyak perubahan.

Situasi itu, ulasnya lagi, menunjukkan hukuman pencegahan yang dilaksanakan terhadap kesalahan jenis ini, termasuk hukuman mati, tidak begitu efektif dalam menangani kategori jenayah tersebut
.
Bagi kes kategori rasuah pula, Tengku Maimun berkata, jumlah kes yang didaftarkan antara 2017 hingga 2021 tidak begitu konsisten, dengan ada tahun-tahun menunjukkan jumlah lebih tinggi berbanding yang lain.

Bagaimanapun, katanya lagi, jumlah kes didaftarkan antara 2020 hingga 2021 menunjukkan sedikit peningkatan.

“Oleh kerana rasuah merupakan bencana dalam masyarakat, amat penting untuk bidang ini dipantau dengan rapat, sebagai langkah penilaian terhadap imej negara, baik domestik atau antarabangsa,” katanya lagi.

Bagi jenayah jalanan pula, Tengku Maimun berkata, ia telah menunjukkan penurunan yang konsisten antara 2017 hingga 2021, dengan tahun 2021 menunjukkan penurunan pendaftaran kes sebanyak 57.5 peratus.

Beliau berkata, berkemungkinan besar ia disebabkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan, menyebabkan tiada sesiapa di jalanan yang boleh membuat jenayah.

-Awani

Kategori

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Terkini

Data Pelanggan Hotel Shangri-La Digodam

SINGAPURA: Rangkaian hotel mewah Kumpulan Shangri-La memaklumkan pangkalan data pelanggannya di lapan negara Asia...

Korea Utara Didakwa Lancar Dua Peluru Berpandu Balistik

SEOUL: Tentera Korea Selatan mendakwa Pyongyang melancarkan dua peluru berpandu balistik pada awal pagi...

Raja Permaisuri Agong Seru Kerajaan Tubuh Pusat Latihan Demensia

KUALA LUMPUR: Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, hari ini menyeru...

KPDNHEP Bincang Isu Bekalan Telur Ayam Isnin Ini

IPOH - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan mengadakan Mesyuarat...

Angka Korban Letupan Bom Di Kabul Meningkat Kepada 35 Orang

KABUL: Angka kematian akibat serangan bom berani mati di sebuah pusat pendidikan di ibu...

KSM Lulus 541,315 Kuota Pengambilan Pekerja Warga Asing

PUTRAJAYA - Kementerian Sumber Manusia (KSM) meluluskan sejumlah 541,315 kuota pengambilan pekerja warga asing...

Dua Lelaki Bermotosikal Tembak Kereta Di Sitiawan

LUMUT – Dua lelaki menaiki sebuah motosikal menembak cermin belakang sebuah kereta yang diparkir...