Wednesday, December 6, 2023

Creating liberating content

Kerajaan Negeri Catu Peruntukan...

KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri terpaksa melaksanakan catuan kewangan dengan memberi keutamaan kepada...

Pemilik Rumah Dakwa Ditipu...

Kes orang menggunakan nama menteri untuk meraih kepercayaan orang bukan kisah baru.Bagaimana pun...

Rupa Kini Adik Comel...

MASIH ingatkah lagi anda dengan adik comel ni?Betapa cepat masa berlalu, adik ini...

‘Salam Siku’ Ganti Berjabat...

LONDON - Orang ramai digalakkan tidak lagi berjabat tangan sebaliknya disarankan 'salam siku'...

Tiga Kedai, Sebuah Rumah Musnah Dijilat Api Di Alor Setar

ALOR SETAR: Deretan tiga buah kedai dan sebuah kediaman musnah dalam kejadian kebakaran di Kampung Alor Gunung, Jalan Gunung Keriang di sini, pada pukul 8 pagi ini.

Api kebakaran yang marak dengan pantas itu memusnahkan kedai perabot, kedai jualan lampin pakai buang, kedai dobi dan sebuah kediaman.

Mangsa, Nurhaitulnisaq Abu Hassan, 26, yang juga pemilik kedai dobi berkata, dia tidak menyangka, rancangannya dengan suami untuk berpindah lokasi premis perniagaan ke Kepala Batas yang berdekatan rumahnya tidak kesampaian berikutan tragedi yang menimpa hari ini.

Katanya, dia ingin mencari kedai lebih baik dan selesa berbanding kedai dobi ini yang strukturnya kayu.

Kebakaran itu, kata Nuhaitulnisaq, menyebabkan semua baju pelanggan yang dihantar ke dobinya hangus terbakar selain lima buah mesin basuh dan sebuah mesin pengering juga musnah.

Dia turut menggangarkan kerugian lebih RM80,000.

“Baru semalam saya dan suami berbincang kalau boleh nak cari kedai yang dekat dengan kawasan perumahan, namun, tidak sangka hari ini jadi macam ini (kebakaran),” katanya.

Kejadian itu turut menyebabkan kedai lampin pakai buang, musnah dijilat api.

Pemiliknya, Ibrahim Ismail, 33, berkata, ketika kejadian, dia berada di rumahnya dan terkejut dimaklumkan jirannya yang kedai miliknya terbakar.


Sebaik sampai di lokasi, Ibrahim ternampak api sudah marak dan kedainya sudah terbakar.

“Tidak ada apa yang selamat, (stok) lampin baru saya tambah, semuanya habis (musnah)… anggaran kerugian lebih RM10,000,” ujarnya.

Sementara itu, dalam kejadian itu juga, seorang penghuni, Ismail Ibrahim, 70, melecur di lengan kanan ketika hendak menyelamatkan isterinya, Rohani Dahalan, 67, dan mengambil barangan rumah.

Menurut Ismail, dia cuba memasuki rumahnya dengan menyuluh lampu untuk ambil pakaian disebabakan bekalan elektrik terputus.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Alor Setar, Timbalan Penguasa Bomba Ahmad Naufal Abdullah berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kebakaran itu pada jam 8.22 pagi.

Sejurus selepas panggilan diterima, sepasukan anggota dari BBP Alor Setar dan dibantu pasukan dari BBP Jalan Raja tiba di lokasi jam 8.30 pagi dan berjaya mengawal api pada jam 8.43 pagi daripada merebak ke beberapa kedai berhampiran.

Katanya, tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan hanya seorang penghuni rumah melecur di lengan kanan dan segera diberi rawatan oleh anggota dari Unit EMRS.”Lima deretan rumah kedai kelas B, iaitu separa kayu dan batu setingkat dilaporkan terbakar dalam kejadian ini. Punca dan kerugian masih dalam siasatan,” jelas Ahmad Naufal.

Awani-

TINGGLKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Kategori